Akkoord met IJsland over Icesave
IJsland heeft met de Nederlandse en de Britse regering een definitieve overeenkomst gesloten over een terugbetalingsregeling voor voormalige spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave.
Dat heeft het bureau van premier Johanna Sigurdardottir zondag bekendgemaakt.De overeenkomst betreft de voorwaarden voor een afbetalingsregeling van 3,8 miljard euro.
Dat geld hebben Nederland en Groot-Brittannië voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen die geld hadden uitstaan bij de omgevallen internetbank. De afbetaling van 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië en 1,5 miljard euro aan Nederland begint in 2016 en wordt over enkele jaren uitgesmeerd.
„De regering heeft geaccepteerd dat de minister van Financiën de overeenkomst met beide landen zal tekenen”, staat in een verklaring van het bureau van Sigurdardottir. De begrotingscommissie op IJsland was gisteren bijeen om de laatste hand te leggen aan een nieuw wetsvoorstel over Icesave.
Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson zei erop te vertrouwen dat het parlement akkoord gaat met bovengenoemd wetsvoorstel.
Nederland gaat ervan uit het gehele bedrag van 1,3 miljard euro plus de rente van 5,55 procent terug te krijgen.
Het ministerie van Financiën stelde gisteren te verwachten het akkoord wellicht nog later vandaag te kunnen ondertekenen. „Dan wordt er waarschijnlijk in IJsland een nieuw wetsvoorstel ingediend en na de goedkeuring daarvan kan een en ander worden geëffectueerd”, aldus een woordvoerster. „We hopen natuurlijk dat dit zo spoedig mogelijk zal zijn.”
In de gisteren gesloten overeenkomst garandeert de IJslandse regering dat het geld ook na 2024 wordt terugbetaald totdat de totale schuld is afgelost. Dat was eerder onzeker.
In augustus bereikte IJsland al een akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over de compensatie voor de gedupeerde spaarders. Het parlement in Reykjavik paste die overeenkomst echter aan. Het stelde onder meer limieten aan het bedrag dat aan de spaarders in de twee landen kon worden terugbetaald.
Nederland en Groot-Brittannië hadden daartegen bezwaren. Zolang dat zo bleef, kon IJsland niet met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere kredietverstrekkers spreken over een oplossing voor de economische problemen van het eiland.
Sigurdardottir haalde om die reden eerder deze maand nog hard uit naar IMF, Groot-Brittannië en Nederland. In de Britse zakenkrant Financial Times stelde Sigurdardottir het onacceptabel te vinden dat het IMF nog steeds geen evaluatie heeft uitgevoerd van de IJslandse economie.
Ook bij de bevolking van het eiland is de regeling die de regering in Reykjavik met Nederland en Groot-Brittannië heeft afgesloten zeer impopulair. Afbetaling zou het economisch herstel in IJsland vertragen. Veel IJslanders en ook veel parlementariërs vinden dat daarmee de bevolking de dupe wordt van de fouten bij Icesave.
Uit protest tegen de regeling diende minister van Volksgezondheid Ogmundur Jonasson vorige maand zijn ontslag in.
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken eiste afgelopen zomer dat IJsland, wil het soepel toetreden tot de Europese Unie, eerst de overeenkomst met Nederland moest goedkeuren.