Economie

„Rol overheid in economie groeit”

De rol van de regeringen in de wereldeconomie wordt steeds groter. Lange tijd zag het ernaar uit dat multinationale ondernemingen zo hard groeiden dat landen dwergstaten leken, maar het tij is gekeerd, vindt staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken).

ANP
16 October 2009 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:54
DEN HAAG - Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Foto ANP
DEN HAAG - Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Foto ANP

Het zwaartepunt van de economie verschuift steeds meer naar Azië. In belangrijke opkomende economieën als China en India speelt de overheid een belangrijke rol bij economische beslissingen. Bovendien zijn westerse overheden door de economische crisis een grotere rol gaan spelen in de economie. Ook de klimaatcrisis vereist ingrijpen van de overheid. Met de groeiende rol van de regeringen wint ook de wat Heemskerk noemt „economische diplomatie” aan belang.Vrijdag sprak hij daarover op de Clingendael Conferentie over Economische Diplomatie na 2010.

Die economische diplomatie levert Nederland jaarlijks 100 tot 200 miljoen euro op, aldus Heemskerk. In de twee jaar dat hij zich buiten onze grenzen minister van Buitenlandse Handel mag noemen, leidde hij 25 economische missies naar andere landen.

Het mag vreemd klinken, maar ondersteuning van Nederlandse regering is juist nodig in bedrijfstakken waar Nederland sterk is, zoals havens, watermanagement, duurzame energie en de medische sector, aldus Heemskerk.

„Maar dat zijn juist de sectoren waarin overheden dominant aanwezig zijn en die ook in de opkomende economieën steeds belangrijker worden.”

Als voorbeeld van „economische diplomatie” noemt Heemskerk de ontwikkeling van olie- en gasvelden op het Russische schiereiland Yamal. Grote Nederlandse ondernemingen als Shell, Gasunie, Boskalis en Van Oord bundelden hun krachten in de jacht op orders. Vervolgens bracht premier Balkenende onder de aandacht van de Russische regering en de staatsonderneming Gazprom wat Nederland de Russen in Siberië te bieden heeft.

Succesvol was volgens Heemskerk de diplomatie na de wervelwinden Katrina en Rita. Nederlandse bedrijven kregen orders, nadat bleek welke bijdrage ons land kan leveren in de strijd tegen het water.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer