Bijna dertig gemeenten kiezen raad later
In bijna dertig gemeenten die in 2011 mogelijk samengaan met andere gemeenten, zijn op 3 maart volgend jaar geen verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) om daar de verkiezingen uit te stellen.
Op die manier wordt voorkomen dat in deze gemeenten in één jaar tijd twee keer verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden. Diverse fracties gaan om praktische redenen akkoord met het plan van Bijleveld, omdat ze de gemeenten duidelijkheid willen bieden. Ze benadrukten donderdag in een debat met de bewindsvrouw echter dat hun steun niet betekent dat ze ook instemmen met de voorgestelde herindelingen.De gemeenteraadsverkiezingen worden naar verwachting uitgesteld in de volgende gemeenten: Abcoude, Andijk, Bergen, Breukelen, Bodegraven, Bolsward, Bussum, De Ronde Venen, Eijsden, Gennep, Lith, Loenen, Maarssen, Margraten, Medemblik, Mook en Middelaar, Muiden, Naarden, Nijefurd, Oss, Reeuwijk, Renswoude, Scherpenzeel, Sneek, Weesp, Wervershoof, Woudenberg, Wunseradiel en Wymbritseradiel. De zittingsduur van de gemeenteraad wordt in deze gemeenten dan verlengd tot 1 januari 2011.
Nederland telde begin dit jaar 441 gemeenten. Half november vinden er zes herindelingsverkiezingen plaats. In die gemeenten wordt daarom tijdens de landelijke gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart ook niet opnieuw gestemd, aldus de Kiesraad.
Bij deze herindelingen gaat het om de gemeenten Venlo (uit het huidige Arcen en Velden en Venlo), Horst aan de Maas (Horst aan de Maas, Sevenum en een deel van Meerlo–Wanssum), Venray (Venray en andere deel Meerlo–Wanssum), Oldambt (Reiderland, Scheemda en Winschoten), Peel en Maas (Helden, Kessel, Maasbree en Meijel) en Zuidplas (uit Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen–Moerkapelle). De herindelingen gaan op 1 januari 2010 in.