Verbod vermindert aantal abortussen niet
LONDEN (ANP) – Het verbieden of beperken van abortussen, lijkt geen effect te hebben op het aantal vrouwen dat de zwangerschap wil beëindigen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Guttmacher Instituut, waarover de BBC dinsdagavond publiceerde. Abortussen komen relatief net zo vaak voor in landen waar ze verboden zijn als in landen waar het onder zeer beperkte omstandigheden is toegestaan.
„Wettelijke beperkingen houden abortussen niet tegen, ze maken de operatie alleen gevaarlijker", stelde de voorzitter van de denktank, Sharon Camp, op een persconferentie in Londen. Een onveilige methode is bijvoorbeeld het inbrengen van een zakje arsenicum.Het wereldwijde aantal abortussen is gedaald van een geschatte 45,5 miljoen in 1995 tot krap 42 miljoen in 2003, terwijl de wereldbevolking is gestegen, zo blijkt uit onderzoek in 197 landen. Dit is te danken aan het toegenomen gebruik van voorbehoedsmiddelen. Wel sterven elk jaar nog ongeveer 70.000 vrouwen door onveilige abortussen en krijgen vijf miljoen te maken met complicaties.
In de bestudeerde periode van tien jaar, hebben negentien landen hun abortuswetten versoepeld. Drie landen scherpten ze juist aan: Polen, El Salvador en Nicaragua. Ondanks versoepelingen woont 40 procent van de vrouwen in landen waar sterke beperkingen gelden, vooral in Zuid–Amerika en Afrika.
In ontwikkelde landen betekent een abortusverbod dat vrouwen zich in het buitenland laten behandelen, zoals bijvoorbeeld Ierse vrouwen doen. In ontwikkelingslanden zetten vrouwen hun leven op het spel. Investeren in voorbehoedsmiddelen is essentieel, aldus Camp.
De westerse wereld geldt als voorbeeld. Vooral Nederland wordt geroemd met slechts tien abortussen op elke duizend vrouwen, in vergelijking met 29 per duizend wereldwijd. In Nederland gebruiken veel jonge mensen twee vormen van contraceptie.
De Verenigde Staten behoren tot ontwikkelde landen die kampen met hoge aantallen abortussen. Dit heeft deels te maken met onregelmatigheden in het vergoeden van voorbehoedsmiddelen door ziektekostenverzekeringen. In Oost–Europa is het aantal abortussen de afgelopen tien jaar met de helft gedaald, doordat voorbehoedsmiddelen makkelijker beschikbaar zijn geworden.