Tevreden ABN Amro voorzichtig over toekomst
Een economisch belabberd 2002 afsluiten met een hogere winst dan het jaar ervoor, maar geen voorspellingen doen over de resultaten in 2003. Dat was donderdag de belangrijkste conclusie bij de presentatie van de jaarcijfers van ABN Amro.
De bank boekte in 2002 2,4 miljard euro winst, 2 procent meer dan over 2001. ABN Amro wil echter zo lang de crisis rond Irak niet tot een einde is gerbacht, geen concrete voorspellingen doen over het resultaat van dit jaar. „Zodra er duidelijkheid is over de situatie, zullen we een prognose afgeven”, beloofde topman R. Groenink in een toelichting. Wel gaf hij aan dat zonder de perikelen in het Midden-Oosten de winst hoger uit zou moeten komen dan in 2002.
Dat jaar sloot ABN Amro overtuigend af. Ondanks een enorme voorziening van 1,7 miljard euro voor slechte leningen kwam de nettowinst hoger uit dan in 2001. Dat was een betere prestatie dan de laatste prognose van de bank, die een evenaring van de resultaten uit 2001 als uitgangspunt had. Groenink was dan ook ’tevreden’ en wees daarbij met name op het hoogste bedrijfsresultaat ooit (5,5 miljard euro).
Vooral het beperken van de kosten hield ABN Amro op de been in 2002, een jaar dat werd gekenmerkt door slechte economische omstandigheden. De totale inkomsten vielen bijna 3 procent terug, maar de lasten daalden met 7 procent nog scherper. Daarbij profiteerde ABN Amro sterk van de Amerikaanse tak van de consumentenactiviteiten, die door de lage rente veel nieuwe hypotheken verkocht.
De consumentenbank was de grootste winstmaker. De divisie was met iets meer dan 2 miljard euro goed voor veruit het grootste deel van de winst. Dat resultaat was vooral het gevolg van een al twee jaar durende beszuinigingsoperatie. Bij de consumentenbank namen de kosten bijna 5 procent af. Zo sloot ABN Amro vorig jaar in Nederland 95 kantoren; dit jaar volgen de laatste 28.
De zakentak van ABN Amro boekte in het vierde kwartaal een bescheiden winst, maar over het hele jaar kwam het verlies uit op 294 miljoen. Het afslanken van deze kwakkelende poot ligt op schema. In 2003 gaat de bank de kredietverlening aan grote bedrijven, de belangrijkste activiteit van de zakenbank, uitbreiden.
Nu de grote reorganisaties bij de Nederlanse bank en de zakelijke activiteiten achter de rug zijn, kijkt Groenink weer meer naar de rest van de markt. Zo wil hij de positie van ABN Amro in Europa en Azië met aankopen versterken. Daarbij wordt niet met miljarden gesmeten, maar aast de bank op kleinere bedrijven, zoals de in 2002 overgenomen Duitse vermogensbeheerder Delbrück.
In Brazilië en de Verenigde Staten denkt ABN Amro voornamelijk aan het uitbreiden van het bestaande kantorennet, Nederland moet autonoom groeien. Een vierde thuismarkt, zoals eerder door de bank is geopperd, heeft Groenink nog niet op het oog. Wel ziet hij India en Italië als speerpunten voor ABN Amro.
De pensioenlasten waren in 2002 een forse tegenvaller. ABN Amro moest in totaal 800 miljoen euro afdragen aan het pensioenfonds. Circa de helft daarvan vloeide voort uit de veranderde boekhouding van de pensioenverplichtingen, de rest moest worden bijgepast door de koersverliezen van het fonds. Dat had overigens geen effect op de winst, omdat het geld uit het eigen vermogen komt. In 2003 verwacht ABN Amro wel 100 miljoen extra kwijt te zijn aan pensioenpremies.
ABN Amro greep de jaarcijfers tevens aan om veranderingen in het bestuursmodel aan te kondigen. Groenink wilde daar nog weinig over zeggen, maar het gaat vooral om de aanstelling van de directie en de raad van commissarissen. De bank voert de vernaderingen door onder druk van onder meer de Europese Commissie en de aandeelhouders, die hogere eisen stellen aan de transparantie van het bedrijfsbestuur (corporate governance).