Opinie

Verbond

Volgens dr. P. Korteweg, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Oud-Beijerland, zijn kinderen van gelovige ouders begrepen in Gods verbond (RD 2-10). Van doorslaggevende betekenis is te weten welk verbond van God wordt bedoeld. Deel aan het besnijdenisverbond krijgt men door vleselijke geboorte uit Abraham. Degenen die daarbij wandelen in de voetstappen van het geloof van Abraham, wordt het geloof gerekend tot rechtvaardigheid (Romeinen 4:12). Daardoor heeft men deel aan het geestelijke genadeverbond. De gelovige Messiasbelijdende Jood heeft, vanwege de vleselijke geboorte en geestelijke wedergeboorte deel aan de twee verbonden die worden genoemd in Galaten 4: 24-26. Geloof is géén vleselijk erfgoed, maar is uit het gehoor en het gehoor door het Woord (Romeinen 10:7).

12 October 2009 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:52

Alle zuigelingen, ook die geboren zijn uit gelovige ouders uit de gevallen eerste Adam, zonder persoonlijk geloof en geestelijke wedergeboorte, hebben niet naar analogie van het vleselijke besnijdenisverbond door vleselijke geboorte deel aan het geestelijke genadeverbond. Aan welk verbond dan wel?C. M. Petri
Leyweg 669
2545 GL ’s-Gravenhage

Met verbazing lazen wij het artikel (RD 5-10) over het schoolorgel in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap waaraan een prijskaartje hangt van 300.000 euro. Had dit niet voor veel minder gekund wanneer we zien naar de armoede om ons heen? Volgens ons strijdt dit met de woorden van de Heere Jezus waarin Hij ons oproept sober te leven in navolging van Hem.

We vinden het daarom ook zeer terecht dat de interviewers zich afvragen of zo’n bedrag niet heel veel is voor een schoolorgel. We misgunnen de school echt niet een kwalitatief goed orgel, want we weten uit ervaring hoe fijn het is om een goed muziekinstrument te bespelen. Maar er zijn grenzen. Voor de helft van dit bedrag kan bijvoorbeeld een school voor 700 leerlingen gebouwd worden in Liberia.

Deze dure aankoop lijkt ons symptomatisch voor het westerse christendom, waarin het materialisme gemeengoed wordt. De Heere Jezus roept ons op om geen schatten te vergaderen op deze aarde. De Heere Jezus wijst de discipelen erop hoe ze met geld en goed moeten omgaan.

We verzamelen schatten in de hemel wanneer we ons geld en goed ten dienste te stellen aan het Koninkrijk van God en onze behoeftige medemens.

Andreas en Marieke Luiten
Ambtsrichtersveld 9
7327 JA Apeldoorn

Graag wil ik reageren op allerlei onderzoeken van personen of instanties, zelfs vanuit de regering, waaruit zou blijken dat bepaalde groepen Nederlanders –en dan vooral de jeugd– niet gezamenlijk optrekken (RD 7-10). Als ik dat lees, denk ik wel eens: Hebben deze mensen dan wel omgang met anderen die hun denkbeelden niet delen? Ik betwijfel het sterk.

Laat de mensen de vrijheid behouden om hun eigen vrienden of vriendjes te zoeken. Natuurlijk moeten wij geen verschil maken. Maar wie doet dat niet? Iedereen trekt toch naar zijn eigen achterban? Dat doen Nederlanders en dat doen ook buitenlanders.

Als ik terugkijk op mijn eigen jeugdjaren van na de oorlog dan was dat ook zo. We hadden in ons Brabantse dorpje drie verschillende kerkverbanden en het was de gewoonste zaak van de wereld dat bijna iedereen vriendjes had van zijn eigen kerk. Het woord discriminatie was nog niet uitgevonden. Meestal werden de levensmiddelen ook bij de ‘eigen’ mensen gekocht.

Ik zit bijna te wachten op het moment dat in de dierentuinen ook een integratieproces tot stand komt zodat alle dieren in hetzelfde hok gestopt worden. En o wee als ze elkaar dan niet vriendelijk behandelen.

P. A. van Raamsdonk
Heggewikke 12
5161 XT Sprang-Capelle

Met grote belangstelling las ik het commentaar op de voorpagina (RD 7-10) over Jeruzalem en de situatie rond de Tempelberg. Inderdaad gunnen de omliggende volken de Joden niet of nauwelijks dat ze leven in het Beloofde Land. Maar er is meer. Het gaat niet alleen om het land, het gaat in het bijzonder om Jeruzalem en nog meer in het bijzonder om de berg Sion, de Tempelberg.

Die berg is door de Heere begeerd, ter woning, en waarlijk de Heere zal er voor eeuwig wonen (Psalm 58:17). Daar zal ook de Derde Tempel gebouwd worden (Ezechiël 40 e.v.) en wat belangrijker is: daar zal de Heere Jezus Christus Koning zijn over de ganse aarde (Jesaja 2 en Micha 4). Dáár richt zich alle macht van de boze tegen.

De Heere gaf in 1967 aan Israël de overwinning plus daarbij de Tempelberg. Toen was er alle gelegenheid geweest om die twee moskeeën te vernietigen. Maar Moshe Dayan gaf na enkele dagen de bestuurlijke macht over de Tempelberg terug aan de islamitische geestelijkheid. Het is duidelijk waar het toe leidt als de mens anders wenst te handelen dan de Heere heeft beschikt en bestemd.

Prof. dr. T. Blokland
D. Tersteeglaan 25
1411 ME Naarden

Na het lezen van het artikel over de werkdruk in de zorg (RD 8-10) kan ik het niet laten te reageren. Directeur Elbertsen van zorggroep Charim in Veenendaal is wel erg overtuigd van het niet weglopen van het verzorgend personeel. Ik werk al 27 jaar bij deze instelling (in een huis in Amerongen) en vind het wat arrogant klinken. Alsof een medewerkerstevredenheidsonderzoek en een pilot een garantie zijn voor een lagere werkdruk. Na jaren in de or te hebben gezeten, is me duidelijk geworden dat woorden niet altijd daden zijn.

Toch heb ik ook iets positiefs te melden. Op de afdeling ”kleinschalig wonen” waar ik momenteel werk, is het goed te doen. Geen pauzes maar de gelegenheid om zorg te bieden zoals het in mijn ogen hoort. Niet alleen haastig wassen en eten geven maar de hele mens zien en ook de familie steun bieden. Met de huidige personele bezetting kan het. Maar we houden ons hart vast voor nieuwe bezuinigingen.

W. R. de Kruijff- Suijker
Stationsstraat 61
3905 JH Veenenaal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer