Energiesector wisselt info uit
De Nederlandse energiebedrijven gaan onderling informatie als klantengegevens en meterstanden uitwisselen. Ze doen dit om te voorkomen dat consumenten die van elektriciteitsleverancier willen wisselen daarbij problemen ondervinden.
Dat heeft brancheorganisatie EnergieNed staatssecretaris Wijn van Economische Zaken woensdag per brief laten weten. Kleinverbruikers als gezinnen en kleine bedrijven kunnen vanaf 1 januari 2004 zelf bepalen bij welke leverancier zij hun gas en elektriciteit kopen. Volgens EnergieNed gaat het hier om een zeer complexe operatie. De organisatie wil problemen zoveel mogelijk voorkomen. De uitwisseling van informatie is daarbij noodzakelijk, aldus de branchevereniging.
Verder pleit EnergieNed ervoor dat kleinverbruikers rond 1 januari 2004 niet kunnen wisselen van meetbedrijf. Vooralsnog is dit wel mogelijk, maar volgens de brancheorganisatie zou dit de liberalisering nog ingewikkelder maken.
Begin volgend jaar mogen 7 miljoen huishoudens hun eigen stroom- en gasleverancier kiezen. Het is het sluitstuk van de liberalisering van de energiemarkt. De laatste stap tot nu toe was de opening van de markt voor middelgrote bedrijven. In totaal ging het hier om 65.000 klanten, waarvan er circa 20.000 daadwerkelijk zijn overgestapt naar een andere energieleverancier.
Dit is niet vlekkeloos verlopen. Uit gegevens van EnergieNed blijkt dat ongeveer 6000 geswitchte bedrijven nog altijd zitten te wachten op de elektriciteitsrekening over december 2002. Dat geldt overigens ook voor 6000 niet-geswitchte klanten.
Volgens voorzitter A. Korff van EnergieNed zijn de problemen ontstaan omdat de overheid niet tijdig met de noodzakelijke regelgeving klaarkwam. Dit speelt nu niet. Het door EnergieNed opgezette testprogramma moet straks voorkomen dat bij het uitwisselen van gegevens problemen ontstaan. De brancheorganisatie steekt hier 3 miljoen euro in. De volledige opening van de stroom- en gasmarkt vergt van de energiebedrijven nog eens „tientallen miljoenen euro’s.”
Garanties dat het straks wel perfect verloopt, kan EnergieNed niet geven. De projectleider van het testprogramma, E. Meijer, durft wel de voorspelling aan dat „chaos is uitgesloten als de testen goed zijn verlopen”, zelfs als heel veel huishoudens meteen en tegelijk beslissen van energieleverancier te veranderen. Volgens hem duurt het dan hoogstens wat langer voordat de switch kan worden gemaakt.
EnergieNed heeft nog geen idee hoeveel huishoudens gebruik gaan maken van de mogelijkheid om een andere energieleverancier te kiezen. De organisatie hoopt hierover later dit jaar wel een prognose te kunnen geven. Maar dan nog is het afwachten. „Niemand had verwacht dat 30 procent van de middelgrote bedrijven zou switchen. Iedereen was totaal verrast. De gedachte was 15 tot 20 procent”, zei Korff in dat verband.
Korff verwacht dat de energieprijzen op de consumentenmarkt door de liberalisering omlaag gaan. „Het effect zal geen tientallen procenten zijn. Maar het wordt voor de klant al interessant als hij door over te stappen op een andere energieleverancier op jaarbasis 100 euro kan besparen.”