Shell werkt aan drijvende lng-terminal Australië
Shell ontwikkelt plannen voor de bouw van een drijvende terminal voor de verwerking van lng, vloeibaar gemaakt gas, voor de kust van Australië.
Dat maakte de oliemaatschappij deze week bekend. Het gigantische platform op zee, van 480 bij 75 meter, moet de ontwikkeling en exploitatie van gasvelden die ver uit de kust liggen aanzienlijk makkelijker maken.Volgens Shellbestuurder Malcolm Brinded wordt de terminal het grootste schip ter wereld als tot de bouw ervan wordt besloten. De onderneming heeft echter nog geen definitieve beslissing genomen om het project uit te voeren. Shell wilde ook geen raming van de kosten geven, die analisten schatten op circa 5 miljard dollar, bijna 3,4 miljard euro.
Het platform zou een capaciteit krijgen om jaarlijks 3,5 miljoen ton lng te produceren en een levensduur hebben van circa twintig jaar. De terminal kan ook versleept worden naar andere locaties. Lng is aardgas dat onder hoge druk door middel van sterke afkoeling vloeibaar is gemaakt. Het vloeibare gas kan vervolgens per schip naar de kust worden vervoerd.
Australië heeft vermoedelijk veel gasvelden die nu te klein zijn of te ver uit de kust liggen om op traditionele wijze te worden ontwikkeld.
Met een drijvende terminal hoeft het gas niet via een pijpleiding naar de kust te worden gepompt om daar vloeibaar te worden gemaakt, maar kan het proces waarmee lng wordt geproduceerd ter plekke op zee plaatsvinden.
Volgens Brinded speelt gas een sleutelrol in de overgang naar volledig duurzame energie. „Deze overgang zal denk ik het grootste deel van deze eeuw nog duren”, aldus Brinded.