Politiek

Premier: Kamerleden schaden Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) – Enkele Tweede Kamerleden hebben donderdag in een debat uitspraken gedaan die schadelijk zijn voor het Koninklijk Huis. Dat oordeelde premier Balkenende aan het einde van een debat over de begroting van het Koninklijk Huis.

8 October 2009 20:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:51
DEN HAAG - Oranjefan op publieke tribune Tweede Kamer tijdens debat over Koninklijk Huis. - Foto ANP
DEN HAAG - Oranjefan op publieke tribune Tweede Kamer tijdens debat over Koninklijk Huis. - Foto ANP

Hij verwees onder meer naar voorstellen van SP’er Van Raak en PVV’er Brinkman om de toelagen voor het Koninklijk Huis te bevriezen respectievelijk met 20 procent terug te dringen. Balkenende omschreef de redenering daarachter als „unfair". Ook vindt hij dat volksvertegenwoordigers grote woorden in de mond hebben genomen over het vakantieproject van prins Willem–Alexander in Mozambique. Er zijn ook in de media volgens de premier na het debat „bepaalde suggesties" gedaan waarmee hij „niet gelukkig" was.Hij riep de Kamerleden op een „zuiver en feitelijk" debat over het Koninklijk Huis te voeren in het parlement, en niet in de media. Hij wil met die oproep „voorkomen dat erosie ontstaat rond de positie van het Koninklijk Huis". Het debat over ’Mozambique’ „klinkt anders dan in de media", aldus de premier.

Premier Balkenende heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar alle mogelijke risico’s rond het vakantieproject van prins Willem–Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Samen met Willem–Alexander heeft Balkenende daarna geconcludeerd dat er geen belemmering was voor het bouwen van het vakantiehuis en financiële deelname aan het project.

Dat zei premier Balkenende donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij zei dat hij niet „over één nacht ijs is gegaan” bij het onderzoek. Zo keken de veiligheidsdiensten naar de veiligheid voor Willem–Alexander en Máxima en hun bezoekers. Ook is gekeken naar de medische zorg die gegeven kan worden en naar de juridische structuur van het project.

Om te voorkomen dat Willem–Alexander te maken krijgt met dubieuze figuren als die zich zouden inkopen in het project, is er een stichting opgericht voor de financiële belangen van de prins en zijn vrouw. Volgens Balkenende heeft de stichting zijn eigen verantwoordelijkheid. „Daar treed ik niet in”, aldus de premier.

Balkenende liet weten dat hij uitgebreid met Willem–Alexander heeft gesproken over het project. De prins en de prinses begrijpen de gevoeligheden in tijden van economische crisis, aldus de minister–president. De Oranjes kozen voor een vakantiewoning in Mozambique vanwege hun voorliefde voor Afrika.

De premier blijft pal achter de monarchie staan en ziet geen plek voor uitsluitend een ceremoniële rol voor het staatshoofd. „Ik pleit ervoor zuinig te zijn op het koningschap. Het is een symbool van continuïteit, stabiliteit en identiteit”. Van politieke macht bij het staatshoofd is volgens hem geen sprake. „De koning heeft alleen een procesrol, geen bepalende rol.”


Privileges Koninklijk Huis

DEN HAAG – Privileges van het Koninklijk Huis komen in samenleving en politiek steeds meer onder kritiek te staan. Welke voorrechten hebben de Oranjes boven andere mensen?

De drie uitkeringsgerechtigde leden van het Koninklijk Huis (Beatrix, Willem-Alexander en Máxima) betalen geen inkomstenbelasting en zijn vrij van successierecht en schenkingsrecht. De andere leden van het Koninklijk Huis, die een eigen baan en inkomen hebben, betalen wel gewoon belasting.

Leden van het Koninklijk Huis kunnen behalve voor het uitoefenen van hun functie ook voor privédoeleinden gebruikmaken van overheidsvliegtuigen. Alleen voor de Koningin is dit recht onbeperkt.

Het zeewaardige jacht De Groene Draeck wordt op staatskosten onderhouden.

De Oranjes hebben een exclusief jachtrecht voor de Kroondomeinen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer