Elizabeth David opnieuw in beeld
Titel:
”De keuken van de Franse provincies”
Auteur: Elizabeth David
Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht, 2002
ISBN 90 2746 946 6
Pagina’s: 530
Prijs: € 40,-; Titel: ”Een omelet en een glas wijn”
Auteur: Elizabeth David
Uitgeverij: Scepter, Bussum 2002
ISBN : 90 72653 13 0
Pagina’s: 296
Prijs: € 27,50.
Bijna avontuurlijk zijn de gebundelde culinair journalistieke artikelen die Elizabeth David schreef voor diverse vooraanstaande tijdschriften als Vogue, House and Garden, The Sunday Times en Harpers Bazaar. Deze schrijfster heeft 35 jaar geschreven over koken en kooksferen, over collega’ s van toen en over hun receptenboeken. Twee van haar boeken zijn nu opnieuw verschenen.
Elizabeth David’s carrière als kookboekenauteur begon in 1950, toen het eten in Engeland nog op de bon was. Haar eerste kookboek ”A Book of Mediterranean Food” schreef ze na een langdurig verblijf in Griekenland en Egypte. Elizabeth David werd de belangrijkste vernieuwer van de Britse keuken. Zij introduceerde de olijfolie en het basilicum en zette de Engelsen aan tot het zelf bakken van brood omdat zij het brood in Engeland vreselijk vond. Van haar boeken werden in de loop der jaren meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
De invloed van Elizabeth David was het grootst in de jaren zestig en zeventig. Met haar opnieuw verschenen boek ”De keuken van de Franse provincies” (1960) ontsloot zij de Franse keuken en schreef er met verve over. Je wandelt mee over de markten van Frankrijk, zoals die van Montpellier, waar je producten aantreft van charcutiers (worsten en patémakers) en pâtissiers (banketbakkers) en bij de visvrouw de heerlijke bouillabaisse koopt, zo mooi als een schilderij in het beroemde Musée Fabre.
In Frankrijk is het geen schande om kant en klaar voedsel te kopen, omdat het meestal van hoge kwaliteit is. De huisvrouwen en kleine restaurateurs vertrouwen op de vakkundigheid van de charcutiers en pâtissiers.
Scherpe pen
Leuk zijn de anekdotes uit het leven van de auteur. Zo bestelde Elizabeth David eens een fles wijn voor een etentje voor twee vrouwen in een eetgelegenheid. Tot twee keer toe werd er een halve fles gebracht. Ik neem aan dat de sommelier veronderstelde dat vrouwen te fijngebouwd zijn om een hele fles op te drinken, of te vrekkig om er voor te betalen.
”Een omelet en een glas wijn” is een klassieke bundeling van af en toe venijnige en soms scherpe, culinair-journalistieke artikelen die Elizabeth David schreef voor een reeks tijdschriften. Vaak vermakelijk om te lezen.
Ik probeerde het recept uit van Boeuf à la bouguignonne, dat door Elizabeth David als een van de beste van al die met zorg samengestelde recepten wordt aanbevolen. Het resultaat was magertjes. Je merkt dat dit boek al 40 jaar oud is en dat er veel is veranderd in de Franse keuken, vaak ten goede maar ook ten nadele.
Ik vind het boek van Elizabeth David een leuke aanvulling op alle andere kookboeken over de Franse regionale keuken. Vlot en geestig geschreven met een scherpe pen. Elizabeth David stond voor uitstekende ingrediënten, een eenvoudige bereiding en respect voor de traditie van de streek.