Opinie

Psalmberijming (2)

Volgens het krantenverslag (RD 28-9) is tijdens een symposium over de psalmen gezegd dat de berijming van Datheen het hart van Gods volk raakte. Op deze uitspraak is van verschillende kanten gereageerd.

8 October 2009 07:41Gewijzigd op 14 November 2020 08:50

In een publicatie van ds. G. Boer (1913-1973) vonden we een behartigenswaardige opmerking. „In het psalmboek is de verborgen omgang van God met Zijn gemeente in haar geheel en met Zijn kinderen afzonderlijk op een onnavolgbare wijze aan de orde gesteld. En daarom is het ook een boek van de omgang van God met Zijn volk van alle tijden. Vandaar dat deze psalmen mogen worden geleerd in de kerk, op catechisaties, op de scholen en zondagsscholen. Wat naar de norm van de Bijbel is, raakt nooit uit de tijd.”Zal elke Schriftgetrouwe psalmberijming niet het hart van Gods volk raken?

A. B. Goedhart
Raadhuisstraat 18

4245 KG Leerbroek


Esoterie

”Esoterie op classis bespreken”, zo stond te lezen in de krant (RD 30-9) Met stijgende verbazing en intens verdriet hebben wij dit artikel gelezen.

Mevrouw ds. F. Kruize wil een discussie aangaan in de classis Groningen naar aanleiding van haar boek ”Goddelijke vrijheid. Een heilzame weg”. Na lezing van dit artikel kunnen wij alleen maar zeggen dat de weg die zij wijst een heilloze weg is en een dwaalweg. In haar boek worden mensen op het verkeerde been gezet. De leer die ze verkondigt, is een dwaalleer van de ergste soort.

Dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) daartegen geen actie onderneemt, begrijpen wij al helemaal niet.

In de kerkorde van de PKN staat dat Jezus Christus de enige Heer en Verlosser is. Tegen die belijdenis neemt zij stelling.

Mevrouw Kruize tast het hart van het Evangelie aan. Dit is niet alleen een vorm van eigenwillige godsdienst, maar ook een misleiden van mensen op weg naar de Eeuwigheid.

De Bijbel waarschuwt ons dat er in de laatste dagen dwaalleraars zullen komen, die verderfelijke ketterijen zullen doen binnensluipen. Ik ben bang dat we dit nu beleven. Laten wij zeer alert zijn op alles wat er in onze kerken gebeurt en met zorgvuldigheid het pand bewaren dat ons is toevertrouwd.

Ds. M. P. C. Lourens
Spehornerbrink 10
7812 KB Emmen


Verdraagzaamheid

Een opmerking naar aanleiding van het artikel ”De verdraagzaamheid voorbij” (RD 3-10) en dan over het stukje over het reformatorisch onderwijs als zou dat een goede integratie hinderen.

Aan die mensen die het standpunt voorstaan om aan opgroeiende kinderen geen richtingsbesef mee te geven, heb ik twee verzoeken.

Ten eerste: lees het boek ”Wijs me de weg” van prof. dr. W. ter Horst.

Ten tweede: Negeer ook als volwassene je behoefte aan richtingsbesef en wees consequent. Geef het goede voorbeeld en doe zelf ook wat je vindt en haal dus de TomTom uit je auto en zoek voortaan de route zelf maar uit.

Jan Overduin
Vlasserssingel 6
3342 XK Hendrik-Ido-Ambacht


Kleding

Na lezing van het artikel van De Mynck en Rottier (RD 5-10) raakte ik eerst enthousiast, maar op een diepere laag riep het vragen op. Wat dreef hen tot het schrijven van deze opinie? Om van de discussies rond kleding en uiterlijk te worden verlost? Of om juist uit alles te laten blijken dat de Bijbel hun inspiratiebron is?

Bij de praktische uitwerking van het Bijbelse leven ontdekte ik alleen horizontale lijnen (gedrag) en de vraag hoe God aan Zijn eer komt, meende ik te missen. Beschaafd gedrag ervaart men namelijk soms vaker buiten dan binnen de kring van mensen die geloven in de Bijbel als het Woord van God.

Ik refereer in dit verband graag aan 1 Koningen 10, waar beschreven wordt waarom de koningin van Scheba na haar bezoek aan koning Salomo bijna geen geest meer had. Er is weliswaar geen mens op de aarde die zo wijs kan zijn als Salomo, maar we kunnen uit dit gedeelte van Gods Woord wel leren dat de Geest der Wijsheid Zich openbaart in hoffelijk en vriendelijk gedrag, in woorden en uit de wijze van kerkgang, eten, kleding enzovoort.

Omdat Salomo’s woorden en leven wijsheid en schoonheid ademden, werd zijn naaste (in dit verband de koningin van Scheba) diep geraakt.

H. Beijeman-Bekenkamp
Heinelaan 7
3931 WZ Woudenberg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer