Economie

DSM verwacht niet snel verbetering

Het chemieconcern DSM zag vorig jaar zijn bedrijfsresultaat ondanks de zwakke economie toch met 14 procent stijgen naar 383 miljoen euro. Voor 2003 houdt de onderneming een slag om de arm. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2002 vanmorgen stelde topman P. Elverding dat hij geen verbetering verwacht voor de tweede helft van dit jaar.

Redactie economie
12 February 2003 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

In 2002 daalde de nettowinst met 16 procent naar 1,2 miljard euro. Toch mag uit deze achteruitgang geen al te harde conclusie worden getrokken, omdat de winst zowel in 2001 als in 2002 sterk werd vertekend door omvangrijke bijzondere baten.

In 2001 werd de gaspoot verkocht aan de Nederlandse staat voor 1,1 miljard euro, terwijl vorig jaar de petrochemische activiteiten voor 2,25 miljard euro van de hand werden gedaan aan het Saudische bedrijf Sabic. De omzet daalde mede hierdoor vorig jaar met 16 procent tot 6,7 miljard euro. Bij de activiteiten die niet werden verkocht, daalde de omzet met 2 procent naar 5,6 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2002 haalde DSM een bedrijfsresultaat van 96 miljoen euro, hetgeen 96 procent hoger was dan in het zwakke vierde kwartaal van 2001.

De conjuncturele problemen spelen ook DSM parten. „Na de scherp teruggevallen economie in 2001 was in 2002 sprake van een aarzelend herstel. Met de verbetering van het bedrijfsresultaat met 14 procent dankzij onder andere een autonome volumegroei van 6 procent en een goede kostenbeheersing zijn wij dan ook niet ontevreden, hoewel de winstgevendheid zeker nog beter moet”, aldus Elverding.

Een prognose voor het te verwachten bedrijfsresultaat in 2003 gaf DSM niet. „De ongebruikelijke combinatie van lage economische groei, oplopende geopolitieke spanningen, hoge grondstoffenprijzen en een zwakke dollar, zal leiden tot een aarzelende houding in de markt. Een echte verbetering voor de tweede helft van dit jaar acht ik onwaarschijnlijk. De ontwikkelingen in 2003 tot nu toe lijken min of meer in lijn met begin vorig jaar”, zei de topman.

Door de verkopen heeft het bedrijf veel geld in kas voor aankopen. Woensdag werd bekendgemaakt dat de eerder aangekondigde overname van de vitamine- en fijnchemieactiviteiten van het Zwitserse Roche is afgerond. Hiermee is een bedrag gemoeid van 1,95 miljard euro. In eerste instantie zou het om 2,25 miljard euro gaan, maar door de zwakke economie bleven de prestaties van deze onderdelen achter en werd de aankoopsom verlaagd. Door deze overname verwerft DSM op wereldschaal een leidende positie als toeleverancier voor de farmaceutische, de voedingsmiddelen- en de diervoedingsmiddelenmarkt.

De aan- en verkopen van activiteiten passen in de in 2000 gepresenteerde DSM-strategie ”Vision 2005: Focus and Value”. De bedoeling is om de conjunctuurgevoelige onderdelen die bulkproducten maken te verkopen, omdat DSM een leverancier wil worden van speciale producten met een hogere toegevoegde waarde.

Het streven is dat het concern in 2005 een omzet haalt van 10 miljard euro. Hiervan moet dan 80 procent komen uit de divisies life science products (ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen) en performance materials (hoogwaardige rubbers, harsen en vezels).

DSM heeft zich -vooral dankzij de duidelijke groeistrategie en de daarbij horende verbetering van de resultaten- de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de beurslievelingen. Dat is duidelijk te merken aan de koers van het aandeel. Terwijl de AEX in 2001 met 20 procent en in 2002 met 36 procent daalde, boekte DSM een koerswinst van 32 procent.

Het concern werd ook ten opzichte van andere Europese chemiebedrijven opmerkelijk goed door de beleggers gewaardeerd. In de Dow Jones Stoxx 600 Chemical Index behoorde DSM in 2002 met een tweede plaats tot de best presterende aandelen.

Maar ondanks het vertrouwen schrokken de beleggers woensdagmorgen toch van de cijfers en de verwachtingen van de beurslieveling voor dit jaar. Het aandeel daalde met circa 4 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer