Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
Beats
Knalhard dreunen de beats uit de boxen. Is er mogelijk een popconcert gaande, vragen journalisten in een bovenzaaltje van de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle zich af? Nee, in de grote zaal van het complex presenteert de ChristenUnie op het partijcongres zijn tv-spotje voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Begeleid door een popliedje flitsen beelden door de zaal. Korte quotes van ChristenUniefractievoorzitter Slob en partijleider Rouvoet completeren de spot.De congresgangers reageren enthousiast. Hoewel, niet iedereen is erover te spreken.
„Vreselijk, vreselijk”, vindt oud-RPF-fractievoorzitter Leerling de reclameboodschap van zijn partij. „Er hoeft natuurlijk geen psalm op hele noten in, maar dit spreekt me totaal niet aan. Korte, flitsende beelden zijn natuurlijk usance in de tv-wereld, maar hiermee bereik je niet de mensen die ik ermee zou willen bereiken. Er zit ook geen principieel geluid in.”
Zijn lidmaatschap van de partij zegt hij er niet voor op, laat Leerling uit zichzelf weten.
Op een vorig congres, in juni vorig jaar, dubde hij daar wel over. De partij discussieerde toen over het rapport van de commissie-Cnossen dat onder meer ging over de vraag of homoseksuelen de ChristenUnie kunnen vertegenwoordigen.
Na afloop van dat congres zei Leerling: „Ik ben gewoon lid. Ik blijf dat ook. Nog even.” Tegelijkertijd gaf hij aan moeite te hebben met bepaalde elementen binnen de ChristenUnie. Hij noemde destijds „het gedrijf van de emancipatievrouwengroep” en het standpunt van zijn partij over het nieuwe EU-verdrag.
Ook de „hele sfeer” tijdens partijcongressen spreekt hem steeds minder aan, zei hij toen. „De laatste jaren wordt er geen psalm meer gezongen. Ik ga dan wel denken: is dit een partij waarmee ik gelukkig ben?”
Psalmen werden ook zaterdag in Zwolle niet gezongen, wel gezangen en opwekkingsliederen. Maar Leerling blijft dus, ook voorlopig nog, gewoon lid.
Terminologie
PVV-Kamerleden staan bekend om hun robuuste taalgebruik. Pasbegonnen PVV-parlementariër De Mos heeft zich moeiteloos in die traditie geschaard. Tijdens het debat over natuurherstel in de Westerschelde moest Kamervoorzitter Verbeet tot tweemaal toe ingrijpen.
Bij de eerste keer haalde De Mos hard uit naar België: „Dat verdrag met die Vlamingen lijkt heilig. Daarvoor laten wij wel 98 procent van de Zeeuwen in de kou staan. Zijn wij niet gewoon belazerd door de Belgen? Die hebben gedacht: Allez, die zotte Hollanders geven wij 80 miljoen. Dat kunnen wij compenseren in Holland. Vervolgens bouwen wij een nieuw dok in Antwerpen, namelijk het Saeftinghedok.”
Voorzitter Verbeet gaf minister Verburg van Landbouw daarna het woord, liet de woorden van De Mos –die tot 2007 als onderwijzer werkzaam was op een Haagse basisschool– op zich inwerken en zei toen: „Ik verzoek u om de terminologie een beetje aan te passen in dit huis, mijnheer De Mos.” Die was zich van geen kwaad bewust: „Ik neem het hier alleen maar op voor de belangen van de Zeeuwen. Ik heb een net woord gebruikt. Ik heb niet gevloekt.”
Dat niet, gaf Verbeet toe, maar „ik vind dat u een hele collectie heeft waar u uit kunt kiezen en dit liever niet.”
De Mos: „Ik ga mijn best doen, voorzitter.” De tweede termijn van De Mos ving aan: „Voorzitter. Onder dit kabinet werd de Zeeuwse lijfspreuk ”Luctor et emergo” tot ”luctor et abortus”, worstel en drijf af.”
Opnieuw greep Verbeet in: „Ik zit nog even na te denken over wat u net zei. Mag ik als opmerking maken dat ik het smakeloos vind? U vervolgt nu uw betoog.” Dat deed De Mos.
Mos moet –gezien zijn taalgebruik– eigenlijk terug naar school. Niet als leerkracht, maar als leerling.
KdG
Blase
De verkiezingen van 1994 staan vooral bekend om het dramatische verlies van het CDA. De partij duikelde van 54 naar 34 zetels. Maar ook bijzonder was de opkomst van de ouderenpartijen. Het Algemeen Ouderenverbond (AOV) behaalde zes zetels en de Unie 55+ van Leerkes één zetel. In 1998 kwam geen enkele ouderenpartij meer terug, ze gingen ruziënd ten onder.
Toch was het niet allemaal brandhout dat in de periode 1994-1998 bij deze ouderenpartijen rondliep. Dat blijkt wel uit een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week. Daarin werd bekendgemaakt dat Bert Blase met ingang van november is benoemd tot burgemeester van Alblasserdam. Op dit moment is hij gemeentesecretaris van dezelfde gemeente. Dat doet hij zo goed dat de raadsfracties hem vroegen te solliciteren als burgervader.
In de tweede helft van de jaren negentig ging het minder fortuinlijk met de carrière van Blase. Hij was voorlichter bij de Unie 55+. De inmiddels overleden voorman van deze partij, Leerkes, zag wel wat in Blase en stelde voor om hem voor de verkiezingen van 1998 op nummer twee van de kandidatenlijst te plaatsen. Dat wilde de partij niet.
Blase trok zich terug en sloot zich aan bij de PvdA. Hij is ondertussen al enkele jaren een gewaardeerd fractievoorzitter in de gemeenteraad van zijn woonplaats Papendrecht.
De Zeeuwse lijfspreuk ”Luctor et emergo” is op hem zeker wel van toepassing.
GV
Agenda
De Tweede Kamer maakt deze week een begin met de behandeling van de afzonderlijke begrotingshoofdstukken. Donderdag staat een debat aangekondigd over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken voor 2010. Woensdag zet de Kamer het debat voort over het initiatief van CDA, VVD en ChristenUnie om het kraken van woningen harder aan te pakken.
Uitspraak van de week
„Het CDA draait harder dan een windmolen.”