CU: Seksuele omgang later in kernprogramma
Als de ChristenUnie een nieuw kernprogramma opstelt, dan zal ze daarin opnemen dat het huwelijk de plaats is waar seksuele omgang behoort plaats te vinden.
Deze toezegging deed het ChristenUniepartijbestuur zaterdag tijdens het Uniecongres van de partij in Zwolle. Daarmee haalde het partijbestuur een angel uit oplaaiend debat over homoseksualiteit binnen de partij. Na de toezegging verwierp het congres een motie van de afdeling Neder-Betuwe om “per omgaande” in het bestaande kernprogramma vast te leggen dat het seksuele omgang binnen het huwelijk hoort.Neder-Betuwe diende de motie in omdat het partijbestuur een motie van de afdeling Barneveld weigerde uit te voeren. Via een motie van deze Veluwse plaats sprak het congres vorig jaar juni uit dat het huwelijk de plek is voor seksuele omgang. Om te voorkomen dat (homoseksueel) samenwonende personen de partij zouden gaan vertegenwoordigen, zou dat in het kernprogramma van de partij vastgelegd moeten worden. De aanvulling zou meegenomen worden in een totale herziening van het kernprogramma die in de loop van dit jaar plaats zou moeten vinden…
Het partijbestuur besloot –op advies van een commissie- echter dat het kernprogramma niet herzien hoeft te worden. Het is nog voldoende actueel. Omdat het partijbestuur het kernprogramma op geen enkel onderdeel gaat herzien, wilde het niets meer doen met de motie-Barneveld. Voor het bestuur geldt een congresuitspraak “feitelijk geldt als congresbesluit.”
Neder-Betuwe ging daar niet mee akkoord en diende enkele weken geleden een motie in om het partijbestuur te dwingen alsnog uitvoering te geven aan de motie van Barneveld en de passage onmiddellijk in het kernprogramma op te nemen. Het bestuur kwam Neder-Betuwe gedeeltelijk tegemoet door de motie van Barneveld in een voetnoot op te nemen.
Sluiter van de afdeling Neder-Betuwe ging daar niet mee akkoord, zo bleek zaterdagmorgen tijdens het congres, en verzocht het partijbestuur alsnog uitvoering te geven aan de motie. Toen het bestuur dat opnieuw weigerde, deed oud-RPF-leider Leerling, die namens de afdeling Bergambacht het woord voerde, een compromis. Hij stelde voor om de uitspraak van Barneveld nu in een voetnoot op te nemen en als in de toekomst het kernprogramma alsnog wordt herzien, de passage alsnog een volwaardige plaats te geven. Daarmee stemde het partijbestuur in en verwierp het congres de uitspraak van Neder-Betuwe.