Economie

„Ik wil wel tot mijn tachtigste door”

Vijfenzestig of zevenenzestig? De voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd houdt de gemoederen bezig. „Als ik zou kunnen, zou ik wel door willen tot mijn tachtigste.”

Van onze verslaggever
1 October 2009 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
Vijfenzestig of zevenenzestig? De voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd houdt de gemoederen bezig. Foto: Bouwvakkers in Rotterdam. Foto ANP
Vijfenzestig of zevenenzestig? De voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd houdt de gemoederen bezig. Foto: Bouwvakkers in Rotterdam. Foto ANP

„De een wil wel door, de ander niet.” Vanaf een steiger voor een rijtjeswoning in Zwartsluis geeft bouwvakker Rob Buitenhuis (47) zijn mening over de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd. Nu het SER-overleg tussen werkgevers en werknemers op niets is uitgelopen, ligt de bal bij het kabinet.De Elburger bouwvakker denkt dat langer doorwerken voor de één een probleem vormt, voor de ander juist weer niet. „Een kantoorfunctie is niet zo zwaar. Dat ligt in de bouw anders. De meeste bouwvakkers zijn op hun zestigste op. Zelf zou ik, als ik dat zou kunnen, wel door willen tot mijn tachtigste.” Dat werkgevers en werknemers niet tot een AOW-voorstel konden komen, noemt Buitenhuis „droevig.”

Zijn collega-bouwvakker Ronald Wessels (32), die naast een aanhangwagen met gevelplaten staat, is tegen een hogere AOW-leeftijd. „Het werk in de bouw is vaak zwaar. Je zit bijvoorbeeld de hele dag op je knieën.” Het werk mag door machines minder zwaar zijn geworden, nog altijd is de arbeid in de bouw fysiek niet altijd even makkelijk en soms niet al te gezond, zegt Wessels. „De arboregels schrijven voor dat afzuiginstallaties het stof moeten weghalen, maar de praktijk is dikwijls anders.”

In het centrum van Zwartsluis zoekt Chris Dam (36) net buiten zijn bedrijf naar kastanjes. Hij deponeert ze in een doos, ze zijn voor de kinderen. Dam, directeur van de Hanze Media Groep, die digitale vacaturebanken beheert, is voor een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Hij wijst op de vergrijzing van de bevolking. „Als we niets doen, hebben we echt een probleem.”

De AOW-discussie houdt de ondernemer niet echt bezig. In zijn omgeving kreeg hij te maken met sterfgevallen. Hij moest een van zijn kinderen verliezen en zijn vader overleed op 58-jarige leeftijd. „Ik weet niet eens of ik de zestig jaar haal.”

Ds. W. Geerlof (51), hervormd predikant in de PKN-gemeente, die in het centrum van zijn fiets afstapt, ziet „er niet zo veel kwaad in” dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd. „Ik ken mensen die na hun vijfenzestigste echt niet achter de geraniums willen gaan zitten. Zelf voel ik me nog vitaal. Ik zou het niet zo’n ramp vinden om na mijn vijfenzestigste nog wat door te gaan met pastoraal werk.”

De predikant maakt wel een uitzondering voor mensen die al meer dan veertig jaar arbeiden of een zwaar beroep hebben. „Die hebben recht op eerder stoppen.”

In de Molenstraat zijn gemeentewerker Albert Kisjes (54) en zijn collega bezig met straatklinkers. Ze dragen kniebeschermers en straathamers. Kisjes, die vanaf zijn vijftiende onder meer actief is als stratenmaker, vindt „het wel genoeg” om op zijn vijfenzestigste een punt achter zijn loopbaan te zetten. Nu heeft hij nog geen klagen. „Ik voel me fit en heb plezier in mijn werk.”

Door machines werd het werk door de jaren heen wat minder zwaar. Kisjes wijst naar een kraanwagentje. „Daarmee kunnen we putdeksels optillen, paaltjes zetten en een graf graven. Voorheen moesten we zo’n graf zelf delven.”

Om mensen langer aan het werk te houden is het van belang afwisseling te bieden, zegt Herma Broek (39), die een opleiding coaching en training doet. „Nogal wat oudere werknemers zitten energieloos op kantoor. Wat heb je dan aan hen als ze nog twee jaar na hun vijfenzestigste doorgaan? Bied hun een andere taak, zodat ze het werk weer leuk gaan vinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer