Bagdad komt inspecteurs tegemoet
De Iraakse regering laat alsnog spionagevliegtuigen van het type U2 toe boven Irak. De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York heeft dat maandag laten weten in een brief aan de ontwapeningsmissie. De Verenigde Staten zijn niet onder de indruk.
„Het staat de inspecteurs nu vrij om Amerikaanse U2’s alsmede Franse en Russische vliegtuigen in te zetten”, zei ambassadeur Mohamed al-Douri. Irak bleef zich tot nu toe steeds verzetten tegen de inzet van de spionagevliegtuigen, terwijl de inspecteurs die zeggen nodig te hebben bij hun zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak.
De inspecteurs eisten tevens dat Irak het verbod op massavernietigingswapens bij wet vastlegt. Ook aan die eis komt Bagdad tegemoet, kondigde al-Douri aan. Komende week buigt het parlement zich over een wetsvoorstel met die strekking, zei de diplomaat.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niets te hebben gezien „waarvan ik opgewonden raak” en noemde de Iraakse concessies irrelevant.
Eerder op de dag maakte het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA) bekend dat Irak akkoord gaat met een uitgebreid onderzoek van de locaties waar het zegt zijn voorraden chemische en biologische wapens te hebben vernietigd. De wapeninspecteurs gaan onder begeleiding van vertegenwoordigers van de Iraakse regering afgravingen verrichten. Zo hopen de inspecteurs duidelijke bewijzen te vinden voor de Iraakse bewering dat het zijn massavernietigingswapens heeft ontmanteld en vernietigd.
De Iraakse concessies lijken het gevolg van het bezoek dat IAEA-baas Mohamed al-Baradei en het hoofd van de wapeninspecties in Irak, Hans Blix, dit weekeinde aan Bagdad brachten. De leiders van de VN-wapeninspecties in Irak leveren vrijdag hun tweede verslag in bij de VN-Veiligheidsraad over de voortgang van het onderzoek in Irak.
Blix en al-Baradei hebben herhaaldelijk geklaagd over het gebrek aan medewerking van Irak aan de inspecties. Hoewel beiden na hun bezoek aan Bagdad meldden dat er „beweging” zit in de Iraakse opstelling, hebben ze nog niet gezegd dat Irak de door de VN geëiste „volledige medewerking” aan de wapeninspecties verleent.
Blix zei gisteren dat in de documenten die het Iraakse regime hem onlangs heeft gegeven, geen nieuwe bewijzen staan voor het vermoeden dat Irak massavernietigingswapens heeft.
Frankrijk, Rusland en Duitsland hebben gisteren een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht waarin ze pleiten voor een intensivering van de wapeninspecties in Irak en voor een snelle, maar vreedzame ontwapening van dat land.
De Franse president Jacques Chirac bracht de verklaring gisteren naar buiten na een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die in Parijs is begonnen aan een driedaags staatsbezoek. „Niets rechtvaardigt op dit moment een oorlog”, zei Chirac.
Over de Amerikaanse stelling dat Irak verboden wapens verbergt, zei Chirac: „Ik heb geen onbetwistbaar bewijs.” Chirac zei al het mogelijke te willen doen om Irak zonder geweld van eventuele verboden wapens te ontdoen.
Poetin pleitte ook voor een diplomatieke oplossing. Hij constateerde dat „ondoordachte actie” onvoorspelbare gevolgen heeft. „Wij zijn tegen de oorlog”, zei Poetin. Rusland is bereid de wapeninspecteurs te voorzien van apparatuur en andere benodigdheden.