Sumatra; zeker 770 doden
Indonesië is opnieuw zwaar getroffen door een natuurramp. Gevreesd wordt voor duizenden doden in West-Sumatra. „In het kustplaatsje Pariaman staat geen gebouw meer overeind.”
Bij een zware aardbeving in West-Sumatra zijn woensdag zeker 770 mensen omgekomen. In de Sumatraanse stad Padang en omliggende dorpen liggen duizenden mensen bedolven onder het puin. De Indonesische autoriteiten verwachten dat het dodental zal oplopen tot in de duizenden.De meeste slachtoffers zijn in de kustplaats Padang gevallen. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat bijna 2400 mensen gewond zijn geraakt. Van die gewonden zijn er circa driehonderd slecht aan toe.
President Yudhoyono noemde de aardbeving in de provincie West-Sumatra een grotere ramp dan de aardbeving in Jogjakarta in 2006. Hierbij kwamen destijds ruim 6000 mensen om het leven
Klaas de Jong uit Amersfoort bevond zich gisteren in het centrum van Padang. „Er zijn heel veel mensen omgekomen. Iedereen is nog steeds in paniek”, vertelt de 68-jarige Nederlander. Hij woont in Padang, en bevond zich in een auto toen de grond begon te beven. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het asfalt barstte. De de grond ging sterk op en neer. Ik moest eerst tien minuten wachten voordat ik kon rijden, want drie huizen waren aan het instorten. Daardoor ontstonden enorme stofwolken.”
De beving, met een kracht van 7,6 op de Schaal van Richter, had gistermiddag plaats voor de kust, op een afstand van 53 kilometer van de stad Padang. In de stad heerste onmiddellijk grote paniek onder de 900.000 bewoners.
Donderdagmorgen werd Sumatra opgeschrikt door een nieuwe aardbeving. De beving met een kracht van 6,8 op de Schaal van Richter, veroorzaakte massahysterie in de zuidelijk gelegen provincie Jambi in Sumatra.
In de stad stortten 500 gebouwen in, waaronder ziekenhuizen en grote kantoren. Er ontstond onmiddellijk brand in diverse plaatsen in het centrum van Padang. Ook een bekend hotel stortte in. Zeker 200 hotelgasten zouden nog steeds onder het puin liggen. Het hotel is populair bij Maleisische toeristen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er geen berichten over Nederlandse slachtoffers.
Gevreesd wordt voor het lot van zestig schoolkinderen die zich in een middelbare school bevonden op het moment van de beving . „’s Ochtends zei ik nog gedag tegen haar. Nu weet ik niet waar ze is. Als God het wil komt alles goed”, vertelt een vader huilend in een interview met de Indonesische televisiezender TV One. Zijn dochter ligt onder de brokstukken van het ingestorte schoolgebouw.
Honderden gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen, die een tekort aan lijkzakken meldden.
In de kustplaats Pariaman zou 80 procent van de gebouwen verwoest zijn. De weg naar het stadje met 18.000 inwoners was vanmorgen door de beving grotendeels onbegaanbaar voor reddingswerkers die toesnellen uit andere delen van Sumatra en Java. Ook hevige regenval bemoeilijkt de hulpverlening. De autoriteiten vrezen dat veel bewoners zijn omgekomen in het puin.
Heel Indonesië is geschokt over de nieuwe catastrofe op Sumatra. Beelden van bewusteloze mensen onder grote brokstukken domineren de zenders.
In Padang en omstreken is sinds woensdagmiddag de stroom uitgevallen en het mobiele netwerk is overbelast. Overal in Indonesië proberen ongeruste mensen tevergeefs hun familieleden in Padang te bellen.
„Mijn vader is momenteel in Padang. Maar ik kan hem niet bereiken. Bellen gaat niet,” vertelt de 27-jarige Astri Ferani uit Jakarta angstig.