Economie

IMF: Herstel banken nog broos

De financiële sector heeft zich enigszins hersteld na de ernstige crisis van het afgelopen jaar, maar daarmee zijn de problemen nog niet verdwenen.

Redactie economie
30 September 2009 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
De financiële sector heeft zich enigszins hersteld na de ernstige crisis van het afgelopen jaar. Foto ANP
De financiële sector heeft zich enigszins hersteld na de ernstige crisis van het afgelopen jaar. Foto ANP

Toenemende wanbetalingen op leningen zetten de kredietverlening verder onder druk, zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.Door de oplopende werkloosheid nemen de wanbetalingen de komende maanden fors toe, stelt het IMF. Waarschijnlijk moeten banken tot eind volgend jaar wereldwijd nog eens 1,5 biljoen dollar (1 biljoen euro) afschrijven op leningen en beleggingen, boven op het bedrag van 1,3 biljoen dollar dat al als verloren werd beschouwd.

Hoewel de banken er beter voor staan dan een halfjaar geleden, zullen ze die afschrijvingen niet volledig kunnen compenseren met hogere winsten, waarschuwt het fonds. Daardoor komt de kredietverlening verder onder druk te staan.

Om te voorkomen dat het herstel van de economie in de knop wordt geknakt door het gebrek aan krediet, moet het kapitaal van banken verder worden versterkt, stelt het IMF. Daarnaast moeten de balansen van de banken eindelijk ontdaan worden van de giftige beleggingen die de crisis hebben veroorzaakt.

Het totale verlies dat financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, door de financiële crisis lijden, loopt volgens het IMF tot eind volgend jaar op tot 3,4 biljoen dollar. Dat is 600 miljard dollar minder dan het fonds in april van dit jaar voorspelde.

Minister Bos van Financiën liet eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Nederlandse overheid hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe kapitaalinjecties hoeft te doen in de financiële sector.

Alleen de genationaliseerde banken Fortis en ABN AMRO kunnen opnieuw overheidssteun nodig hebben.

Hij baseert zijn conclusies op een stresstest die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) deze zomer deed om te kijken wat er gebeurt als banken en verzekeraars nieuwe tegenslagen te verwerken krijgen.

Uit die test blijkt dat de private bedrijven in de financiële sector „afgezien van bijzondere omstandigheden” geen nieuwe steun nodig zullen hebben. Ze berekenden in opdracht van DNB de gevolgen van een verzonnen economisch rampscenario.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer