Kamer kan deur naar langere missie sluiten
De deur naar een langer verblijf van Nederlandse militairen in Uruzgan staat weer op een kier. Als de Kamer die deur woensdagavond niet in het slot gooit, blíjft hij openstaan.
De Kamer debatteert woensdagavond –opnieuw– met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over de militaire missie in Uruzgan. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van Verhagen vorige week op de radio. De minister zei toen dat hij verlenging van de missie niet uitsluit.„De vraag is of wij alles op anderen kunnen afschuiven”, aldus Verhagen in New York tegen BNR. „Wij zeggen niet: „Laat de rest dan maar alles doen, dat is niet ons pakkie-an.””
En dat terwijl het kabinet in 2007 heeft besloten dat Nederland eind volgend jaar vertrekt als leidende natie uit Uruzgan.
Met dat besluit wist het kabinet toen PvdA en VVD over de streep te trekken in te stemmen met verlenging van de missie.
In de Kamer ontstond direct onrust over de uitlatingen van Verhagen. De Kamer is pertinent tegen verlenging van de huidige missie. En tegen voortzetting van de missie in afgeslankte vorm bestaan eveneens grote bezwaren bij een behoorlijk aantal fracties.
Nu heeft het kabinet grondwettelijk gezien geen toestemming van het parlement nodig om militairen te blijven uitzenden. Wel streeft het kabinet daarbij altijd naar maximaal draagvlak in de Kamer.
Als de Kamer woensdag niet klip-en-klaar duidelijk maakt dat er geen draagvlak is voor een langere missie in Uruzgan –in welke vorm dan ook– loopt hij straks achter de feiten aan.
Verhagen wil graag dat Nederland militair actief blijft in Afghanistan. Nederland wint daardoor internationaal aan invloed en behoudt zo zijn goede relatie met de VS. Zijn openlijke speculatie over blijvende Nederlandse militaire inzet in Afghanistan geldt dan ook als een duidelijk signaal aan de internationale gemeenschap. „Een open uitnodiging”, aldus SP-Kamerlid Van Bommel. Bel ons, want met ons valt te praten over verlenging.
Vicepremier Rouvoet probeerde vrijdag de onrust weg te nemen door te stellen dat er nog geen verzoeken aan Nederland zijn gedaan om langer in Uruzgan actief te blijven. Maar als zo’n formeel verzoek er wel komt, dan is de Kamer te laat.
Zo’n verzoek wordt pas openlijk gedaan als achter de schermen al is toegezegd dat het antwoord positief zal zijn. Dan alsnog nee zeggen, zou het aanzien van Nederland en de goede band met de VS schaden.
Als het parlement echt wil dat alle Nederlandse militairen eind 2010 weg zijn uit Uruzgan, dan moet de Kamer die positie woensdagavond duidelijk markeren.
Veel langer wachten kan niet, want dinsdag werd al bekend dat de VS een formeel verzoek aan Nederland voorbereiden om in Uruzgan actief te blijven (wederopbouwwerk en training Afghaanse soldaten).
De Kamer zal dan wel eensgezind en eenduidig moeten optreden. Want Verhagen weet dat zijn tegenstanders onderling verdeeld zijn. En hij is gewiekst genoeg om munt te slaan uit de kleine openingen die de tegenstanders van een langere missie toch nog lijken te bieden voor een beperktere militaire inzet in Afghanistan.
Als de deur woensdagavond niet definitief op slot gaat –en de kans is klein dat dat gebeurt– blijft die op een kier staan. De nu al groeiende internationale druk zal dan voldoende zijn om de deur helemaal open te gooien, zo is in 2007 bij het vorige debat over verlenging van de Afghanistanmissie wel gebleken.