Voor 200 euro in de Bondsdag
Enno Munzel wil voor 200 euro in de Duitse Bondsdag komen. De ex–gymnasiast uit Berlijn liet voor dat bedrag tachtig affiches en vijfduizend flyers drukken.
„Het geld kreeg ik na mijn eindexamen van oma en andere familieleden", aldus Munzel. Trots wijst hij op een van de zelf ontworpen plakkaten die hij met wat kameraden aan een boom bevestigde in zijn West–Berlijnse kiesdistrict Steglitz–Zehlendorf.Munzel is met zijn 19 jaar de op een na jongste kandidaat van de parlementsverkiezingen. De jongste is een 18–jarige van de uiterst rechtse NPD. Munzel is daarnaast een van de 23 niet–partijgebonden Berlijners die meedoen aan de stembusgang.
Nog nooit streden in de Duitse hoofdstad zoveel onafhankelijke kandidaten voor een zetel in de Bondsdag. Landelijk zijn van de ruim 3500 kandidaten 166 partijloze politici, alleen 22 jaar geleden was dat aantal groter.
De idealistische Munzel heeft zijn campagne beperkt tot een paar onderwerpen. Zijn onafhankelijkheid is zijn belangrijkste strijdpunt. Hij wil een grotere band tussen de kiezer en diens kiesdistrict. „Partijpolitici zijn marionetten. Zij handelen zoals de partijtop wil. Je wordt beter vertegenwoordigd door een zelfstandige kandidaat", stelt de jonge Berlijner, die op het gymnasium al met grote belangstelling alles volgde wat met politiek te maken had.
Munzel streeft ook naar een verjonging van het parlement. De gemiddelde leeftijd van de huidige parlementariërs ligt boven de vijftig jaar, klaagt hij. Verder wil hij dat de staat geen nieuwe schulden maakt. „De jongeren krijgen daarvan uiteindelijk de rekening op hun bord".
Ook maakt hij zich zorgen over de beknotting van de vrijheid van meningsuiting, bijvoorbeeld door censuur op het internet. Onlangs heeft hij punt 5b aan zijn campagne toegevoegd: een algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens op autosnelwegen. Hij kwam op het idee na een autorit van Keulen naar Berlijn. Hij ergerde zich mateloos dat trucks twee van de drie rijstroken bezet hielden.
De hockeyspeler, die met interesse de Nederlandse competitie volgt, blijft realistisch. Na zondag is voorlopig alles voorbij. Om te winnen moet Munzel in zijn kiesdistrict de tien concurrenten van bijvoorbeeld de grote partijen CDU en SPD verslaan. „Ik weet dat ik geen kans maak, maar ik wil een signaal afgeven".