Economie

„Verwijt aan EU niet juist”

„Het verwijt dat Europa niks doet om de melkveehouders te helpen, vind ik niet juist”, zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA). Voorts benadrukt zij dat een beperken van de quota geen zin heeft.

Drs. A. A. C. de Rooij
24 September 2009 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 08:44

De Lange maakt deel uit van de landbouwspecialisten in het EP. „De nood bij de boeren als gevolg van de ingestorte melkprijs is heel hoog”, beaamt zij. „Maar het beeld dat sommigen oproepen dat Brussel werkloos toekijkt, klopt niet. De Europese Commissie gaf dit jaar zeker al 600 miljoen euro uit aan interventiemaatregelen, aan het opkopen van boter en magere melkpoeder. Ook heeft zij het bedrag dat een overheid aan een ondernemer in de betrokken sector mag toekennen zonder dat daarbij de regels voor staatssteun gelden, verdubbeld.”„Ik voeg daaraan wel toe: de Commissie doet nog te weinig. Zo wil ze de programma’s voor het verstrekken van schoolmelk verruimen, maar vervolgens laat ze na het budget daarvoor uit te breiden.”

Superheffing

Als er niets verandert, verdwijnen op 1 april 2015 de quota en de superheffing. Dat systeem dateert van 1984 en was bedoeld om de overschotten, de melkplas en de boterberg, weg te werken. Tot aan de beoogde einddatum stijgt de toegestane productiehoeveelheid elk jaar al met 1 procent. Dat is in 2008 afgesproken bij de aanpassingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Vanuit sommige landen en organisaties klinkt echter het pleidooi om in de huidige situatie het plafond juist te verlagen.

De Lange: „Wat mij stoort in de discussie is dat die erg wordt gefocust op de aanbodkant, terwijl de enorme prijsdaling vooral voortvloeit uit vraaguitval. In landen in Azië zijn kaas en yoghurt luxeartikelen. De consumptie daarvan loopt terug door de economische crisis.”

„Bovendien zijn in Europa toen de prijzen nog hoog waren, sommige bedrijven een plantaardig vet, een nepkaas, gaan gebruiken in bijvoorbeeld pizza’s, terwijl ze die verkopen -en dát mag niet- voor producten met echte kaas. Wat mij betreft moet die praktijk harder worden aangepakt.”

Zuivelland

„Een quotabeperking van 1 of 2 procent zet geen zoden aan de dijk. In de EU als geheel ligt de productie immers nu reeds zo’n 4 of 5 procent onder de bovengrens”, aldus de CDA-afgevaardigde. „Eenzijdig oplossingen zoeken in het terugschroeven van het aanbod zou ook zeker niet in het belang zijn van een zuivelland als Nederland. Trouwens, de Europese Commissie is de enige instantie die een voorstel kan doen in dit verband en zij heeft geen plannen daartoe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer