Zeeuwse antihagelkanonnen moeten zwijgen
De gemeente Kapelle heeft ten onrechte het gebruik van antihagelkanonnen door fruitkwekers in het Zeeuwse Kattendijke mogelijk gemaakt, zo blijkt uit een woensdag bekendgemaakte uitspraak van de Raad van State.
Kapelle had een ‘truc’ verzonnen om de geluidoverlast van de harde knallen van de antihagelkanonnen onder het milieuwettapijt te vegen. Zij beschouwde het opslaan van de gasmengsels, die de knallen veroorzaken, als de hoofdactiviteit van de antihagelkanoninstallatie. Het knallen zelf zou een incidentele gebeurtenis zijn die niet zo zwaar meetelt bij het vaststellen van de maximale geluidoverlast.Met die opvatting maakt de Raad van State in de uitspraak korte metten. Het feit dat hagelbuien relatief weinig voorkomen betekent volgens de Raad nog niet dat er soepelere geluidnormen mogen gelden voor de hagelkanonnen. Immers, de antihagelkanonnen staan er juist om de hagelstenen uit de lucht te knallen en niet om als opslagcontainer voor gasmengsels te dienen.
De uitspraak betekent een opsteker voor campinghouder D. Verdonk aan de Monnikendijk en een domper voor de fruitkwekers. Het knallen van de kanonnen leidt tot te veel geluidoverlast in onder meer de woning van Verdonk. In de dichtstbijzijnde woning aan de Jachthoek zou een knal binnen nog 14 decibel extra geluid opleveren. Dat is volgens de onderzoeker van de Raad van State voldoende is om iemand ruw uit zijn slaap te wekken.
Fruitkweker B. de Jonge zei eerder dat de kanonnen dit jaar negen keer gebruikt zijn en dat er geen problemen zijn geweest. De kwekers gebruiken de antihagelkanonnen als zij vermoeden dat het tijdens een opkomende onweerstorm gaat hagelen. Volgens de kwekers voorkomen de schokgolven van de kanonnen de vorming van grote hagelstenen in de wolken. Een flinke hagelbui kan een complete fruitoogst vernietigen.
De gemeente Kapelle zal haar huiswerk over moeten doen en zal volgens de Raad van State moeten bekijken of er nog een aantal aanvullende geluidvoorschriften in de vergunning moeten worden opgenomen om overlast voor omwonenden te voorkomen.