Buitenland

Links Duitsland niet meer tegen de kerk

Bij de Duitse verkiezingen zondag gaat het er niet om wat de grootste partij wordt, maar welke coalitie er daarna aantreedt. Sociaaldemocraat Steffen Reiche vindt centrumrechts „het slechtste wat Duitsland kan overkomen.”

23 September 2009 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
COTTBUS - De sociaaldemocraat Steffen Reiche. Foto RD
COTTBUS - De sociaaldemocraat Steffen Reiche. Foto RD

In het SPD-kantoor in Cottbus heerst een gezellige chaos, zoals altijd in partijbureaus vlak voor de verkiezingen. Het gebouw biedt niet alleen onderdak aan Steffen Reiche, kandidaat voor de nationale Bondsdag in Berlijn, maar ook aan twee kandidaten voor de deelstaat Brandenburg. Voor beide parlementen mogen de kiezers zondag naar de stembus.Reiche zelf maakt het zich gemakkelijk. Hij is gekleed in spijkerbroek en poloshirt. In een arbeidersstad ver weg van de hoofdstad hoeft hij er niet zo officieel uit te zien. Zijn kiesdistrict ligt aan de Poolse grens.

De hele campagne draait momenteel om de nieuwe coalitie. „CDU-kanselier Merkel wil een zwart-gele coalitie (van de christendemocratische CDU en de liberale FDP, EvV). Momenteel zitten we in de zogenaamde grote coalitie (van CDU en de sociaaldemocratische SPD, EvV). Niemand is daar ooit enthousiast over geweest, maar de vraag is of er straks alternatieven zijn.”

Reiche somt de mogelijkheden op. Een herhaling van de rood-groene coalitie (1998-2005) misschien? „Als je de peilingen ziet, lukt dat van geen kant. Misschien als de FDP erbij komt, maar zowel de Groenen als de FDP hebben dat uitgesloten. Het zou mooi zijn, maar ik denk niet dat het lukt.”

Een centrumrechts kabinet van CDU en FDP is volgens Reiche „het slechtste” dat Duitsland kan overkomen. „Die coalitie voert een neoliberaal beleid, dat verantwoordelijk is voor de wereldwijde financiële crisis. Allerlei dingen die de CDU de afgelopen jaren er niet door kon krijgen omdat ook wij met de SPD in de regering zaten, zullen dan wel voor de dag komen.”

U bent ook predikant in de protestantse volkskerk, de Evangelische Kirche. In hoeverre wilt u de politiek laten beheersen door economische thema’s?

„Een werkelijke ethische politiek is natuurlijk breder dan economische onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeleid. Welke coalitie kan in december op de klimaatconferentie in Kopenhagen een betere vuist maken dan een linkse? Zaken als zeespiegelstijging wil ik ethisch duiden. Hetzelfde geldt voor de Doharonde, waarbij men afspraken voor de wereldhandel maakt.”

Hoe is het om als predikant in de politiek te zitten?

„Ik zit hier niet als predikant, maar als burger. Als ik een politieke dominee zou willen zijn, zou ik bij de CDU zogenaamde christelijke politiek bedrijven. Maar dat zie ik als ijdel gebruik van Gods Naam. Vrijwel alle besluiten zijn compromissen.

De CDU zegt dan dat ze niet zozeer christelijke politiek bedrijft, maar werkt vanuit een christelijk mensbeeld. Welnu, dat doen wij bij de SPD ook.”

Met dit verschil dat de sociaaldemocraten vanouds niet zo veel met de kerk hebben.

„Er is zeker een antikerkelijke stroming geweest, maar evengoed de beweging van religieuze socialisten. Zeker in Duitsland zie je dat de sociaaldemocraten dicht bij de kerk hebben gestaan. Ook bij de Linkspartij, die nog veel roder is, zie je dat men niet meer zo vijandig ten opzichte van het geloof is. Die tijd is voorbij.”

De Linkspartij eindigde bij de vorige verkiezingen in 2005 als tweede in uw kiesdistrict. Sindsdien hebben ze de wind verder meegekregen. Is er een kans dat u het tegen extreem links moet afleggen?

„Nee. Die Linke heeft hier een kandidaat uit Lübeck (in het noorden van West-Duitsland, EvV) neergezet. Die heeft hier nauwelijks campagne gevoerd. Dus Cottbus blijft aan de SPD.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer