Gelijk godsgeloof is strategie islam
De bewering dat moslims en christenen dezelfde God aanbidden, maakt deel uit van de islamitische strategie om christenen te bekeren. Intussen gelooft men dat Jezus bij Zijn terugkeer „het kruis zal breken”, alle religies behalve de islam zal vernietigen en de sharia zal invoeren.
Met die waarschuwing richtte dr. Mark Durie, theoloog en pastor van een anglicaanse kerk in Australië, zich dinsdag in Amersfoort in een videoboodschap tot Nederlandse christenen. De video werd getoond bij de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn boek door André van Mulligen, met de titel ”Dezelfde God? Jezus, Heilige Geest, God in het christendom en in de islam”. Arabist prof. dr. Hans Jansen en pastor Ben Kok hielden een toespraak.Dr. Durie stelde dat de bewering van ”geloof in dezelfde God” behoort tot de kern van de islam. „Het uitgangspunt van een moslim is dat de profeten van het Oude en Nieuwe Testament óók de islam leerden. De islam is volgens moslims de oerreligie en Jodendom en christendom zijn slechts tweederangs aftakkingen. De uitdrukking ”Geloven in dezelfde God” betekent volgens een moslim dus dat de enige religie die geopenbaard werd in de Bijbel eigenlijk al de islam was.”
Volgens de Australische pastor zal een moslim in een gesprek met christenen stellen dat het mogelijk is moslim te worden en tegelijkertijd het geloof in Jezus te behouden, om een bekering naar de islam zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar, zo stelt Durie, de betekenis van Jezus is er totaal anders: „Volgens de islam brengt het geloof in de kruisdood van Jezus zijn status als profeet in diskrediet, want de Koran leert dat degenen die Allah volgen succes zullen ervaren en geen vernedering zullen ondergaan.”
Durie erkende dat er „belangrijke overeenkomsten” zijn, maar stelde dat die „meer dan geëvenaard werden” door tegenstellingen in de theologische grondstructuur. „De drieslag probleem, oplossing en resultaat wordt in de islam gevuld als „onwetendheid van Allahs wetten”, „leiding en onderwerping” en „succes in dit leven en het hiernamaals.” Dit heeft verstrekkende gevolgen en beïnvloedt ook ethiek en politiek. De aanspraak op ”geloof in dezelfde God” mag met recht verworpen worden.”
Prof. dr. Hans Jansen ging dieper in op de islamitische geloofsbelijdenis ”Er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn profeet”. Jansen: „Het is uitzonderlijk dat zo’n korte en belangrijke formule het niet over zichzelf, maar over de concurrenten heeft. Er is niet één andere godsdienst die iets dergelijks doet. De islamitische geloofsbelijdenis is een strijdkreet en wij aanvaarden dat die dagelijks wordt uitgestort over onze steden.”
De arabist legde de vinger bij Mohammeds leven, dat als voorbeeld moet dienen voor moslims. „Mohammed overtrad meerdere malen de tien geboden. Hij was een moordenaar en slavenhandelaar en trouwde met een zeer jong meisje. Hoe kan een god die zo’n onredelijk voorbeeld geeft dezelfde god zijn als de redelijke, liefdevolle God van de Bijbel?”
De bewering van het aanbidden van dezelfde God is al met al bedoeld als het „aanbieden van kraaltjes en spiegeltjes om zielen te winnen”, aldus Jansen. „Ze moedigen ons aan om dat kleine stapje te nemen. Maar bij hetzelfde kleine stapje naar de andere kant wordt men bedreigd met de doodstraf. De God van de Bijbel is hierin niet meer te herkennen.” Ook de beschuldiging van kruistochten valt onder „kraaltjes en spiegeltjes”, aldus Jansen: „Ik heb nog nooit een moslim horen zeggen dat de jihad verkeerd was. Toen de kruistochten begonnen, was die jihad al lang bezig.”
Pastor Ben Kok, tevens activist en publicist, haalde hard uit naar „laffe christelijke organisaties” die „niet durven zeggen dat Allah een afgod is.” Hij hekelde de opvatting dat God als de zon is, maar dat de één Hem ziet aan de heldere hemel, terwijl de ander Hem ziet achter de wolken. De politiek noemde Kok „gedraai en gekonkel”: „Christenen die niet waarschuwen tegen het gevaar van de islam zijn regelrechte landverraders.”
Emoties
Tijdens de discussieronde liepen de emoties hoog op. Een deelnemer hield prof. Jansen voor dat ook de Bijbel exclusieve claims heeft en vond Jansens betoog „eenzijdig.” Jansen: „Met mensen als u is de overwinning van de islam niet ver meer.”
Een ander vroeg Kok waarom hij de ChristenUnie beschuldigde van lafheid, terwijl hij zelf de politiek had opgegeven. Kok: „Ik verwacht niets meer van de politiek. Ik ben het niet in alles eens met Wilders, maar daarin wel. Bij hem ontbreken echter de mogelijkheden tot verkondiging van het Evangelie. Daar richt ik me nu op.”