Opinie

Belang Duitse verkiezingen onderschat

Nederlanders hebben maar weinig aandacht voor de Duitse verkiezingen. Volgens Hanco Jürgens komt dat doordat in Nederland onvoldoende beseft wordt hoezeer de politieke cultuur in beide landen verwant is en hoe belangrijk goede relaties met Duitsland zijn.

23 September 2009 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
„Merkel en Balkenende voelen elkaar goed aan. Ook hun stijl is verwant: beiden hebben bepaald geen grootsteedse allure, zijn geen geboren leiders en worden op cruciale momenten onderschat.” Foto EPA
„Merkel en Balkenende voelen elkaar goed aan. Ook hun stijl is verwant: beiden hebben bepaald geen grootsteedse allure, zijn geen geboren leiders en worden op cruciale momenten onderschat.” Foto EPA

Wie ook maar een klein beetje interesse heeft in de politiek zat vorig jaar aan de buis gekluisterd om de Amerikaanse verkiezingen te volgen. Ik was zeker niet de enige die geen woordvan de presidentskandidaten wilde missen. Hoe anders vergaathet de Duitse verkiezingen. Hoe­-wel er voor Nederland meer ophet spel staat, is geen mens thuis gebleven om het enige lijsttrekkersdebat tussen Angela Merkel (CDU/CSU) en Frank-Walter Steinmeier (SPD) te kijken.Spannend was het debat in aanloop naar de stembusstrijd zondag trouwens niet. Al te veel vuurwerk zou ook niet geloofwaardig zijn geweest. Beide kandidaten vormden de afgelopen vier jaar een ”grote coalitie”, geen liefdesaffaire, maar wel een politieke samenwerking die het einde van de rit haalde.

Toch staat er in deze crisistijd ook voor Nederland veel op het spel. En dan doel ik niet eens op de Nederlandse handelsbelangen, maar vooral op de Nederlandse en de Duitse politieke cultuur, die aan elkaar verwant zijn, en die veel meer met elkaar te maken hebben dan vaak wordt gedacht. In beide landen regeert een coalitiekabinet van sociaal- en christendemocraten, in beide landen bestaat de oppositie vooral uit liberalen, een ‘kosmopolitische’ groene partij en een eurosceptische socialistische partij. Een partij als die van Geert Wilders ontbreekt in Duitsland. Hij wordt bij onze oosterburen met stijgende verbazing en vaak ook met afschuw gadegeslagen.

Harde werker

Vooral de christendemocraten zijn zich bewust van hun politieke verwantschap. Merkel en Balkenende voelen elkaar goed aan. Merkel benadrukt steeds dat de staat de hoeder is van de orde en dat vertrouwen de munt is waarmee wordt betaald. Balkenende noemt in een variant hierop vertrouwen het cement van de samenleving: het bindt en verbindt.

Ook hun stijl is verwant: beiden hebben bepaald geen grootsteedse allure, zijn geen geboren leiders en worden op cruciale momenten onderschat. Je kunt het Rijnlandse politiek noemen (zolang het duurt): zowel in Duitsland als in Nederland staat een harde werker aan het hoofd, met een grote dossierkennis, afkomstig uit de periferie, die goed op de toko past.

De wisselwerking tussen CDU en CDA is ook op andere manieren zichtbaar. Deze zomer bracht het wetenschappelijk bureau van het CDA een rapport uit over de invoering van een vlaktaks – één belastingtarief voor alle inkomens. In het rapport wordt verwezen naar het Duitse debat hierover. Merkel was tijdens de vorige verkiezingen voorstander van een vlaktaks, maar heeft dit programmapunt binnen de grote coalitie niet kunnen verwezenlijken. Tijdens deze campagne pleit ze voor belastingverlaging om werknemers en werkgevers meer armslag te geven.

Goede sier

De PvdA heeft minder oog voor onze oosterburen. Minister Bos laat zich liever leiden door inspirerende persoonlijkheden als Tony Blair en Barack Obama, die inderdaad meer sexappeal hebben dan Frank-Walter Steinmeier, de politiek leider van de SPD. Bos staat er evenmin om bekend samen op te trekken met zijn Duitse collega-minister van Financiën, de sociaaldemocraat Peer Steinbrück. Wel schreef Bos begin deze maand samen met vijf andere ministers van Financiën, onder wie Steinbrück en de Luxemburgse premier Juncker, een brief tegen de aanhoudende bonuscultuur bij banken. Een thema waarmee hij ook in Nederland goede sier maakt.

Onder invloed van PvdA-ideoloog en vertrouweling René Cuperus lijkt Bos zich vooral als nationaal politicus te willen profileren. Maar Bos weet ook dat de economische crisis niet ophoudt bij Lobith. Hij zou veel kunnen leren van de vragen en problemen waarmee de SPD worstelt.

Zoals dit jaar nog eens werd bevestigd bij de Europese verkiezingen, is de crisis van de sociaaldemocratie een grensoverschrijdend fenomeen. Sociaaldemocraten in Europa hebben moeite aansluiting te houden bij de middengroepen, vooral bij de relatief kleiner wordende groep laag opgeleiden, die genegen is om de linker- dan wel de rechterflank van het politieke spectrum op te zoeken. Het is bovendien een misverstand te denken dat het grote verlies van de Franse Parti Socialiste in 2007, de huidige lijdensweg van Gordon Brown en de waarschijnlijk tegenvallende resultaten van de SPD in Duitsland geen effect hebben op de PvdA.

Goede relaties

Wil de PvdA sterker uit de strijd komen, dan heeft zij belang bij een verkiezingswinst van haar Duitse zusterpartij. Niet alleen omdat daarmee bewezen wordt dat sociaaldemocraten ook in tijden van crisis ”regierungsfähig” zijn, maar ook om de ideologische discussie over het tegengaan van de recessie kracht bij te zetten. Immers alleen door te regeren is het mogelijk om richting te geven aan debatten.

Tot slot is er nog een belangrijke reden waarom de verkiezingen in Duitsland voor Nederland van belang zijn. De enige mogelijkheid voor kleine landen als Nederland om meer invloed te krijgen in de EU is het onderhouden van relaties in Oost-, West-, Noord- en Zuid- Europa. Goede relaties met de Duitse regering zijn het belangrijkst, omdat Duitse belangen in Europa vaak ook Nederlandse belangen zijn en omdat Duitsland nu eenmaal de grootste economie van de EU heeft.

Balkenende beschikt over die goede relaties. Het is niet voor niets dat het gerucht de ronde doet dat hij de eerste vaste voorzitter zou worden van de Europese raad. Maar ook voor andere posten –Jaap de Hoop Scheffer als opvolger van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana?– heeft Nederland de goede relaties met de oosterburen hard nodig.

De auteur is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut in Amsterdam. Dit artikel wordt in uitgebreidere vorm gepubliceerd op de website van het Montesquieu Insituut (www.montesquieu-instituut.nl).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer