Politiek

Experts kijken naar aalbeheerplan

Europese experts buigen zich dinsdag over het Nederlandse aalbeheerplan, meldde minister Verburg (LNV) dinsdag de Tweede Kamer. Ze ziet dan ook geen mogelijkheden opnieuw naar Brussel te gaan en een besluit over het plan te laten uitstellen, zoals de Tweede Kamer graag zou zien.

ANP
22 September 2009 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:43

Als het plan met een door Verburg voorgesteld vangstverbod wordt goedgekeurd, mogen de Nederlandse palingvissers dit jaar in oktober en november niet vissen. Om de bedreigde paling de kans te geven tot herstel geldt vanaf 2010 een vangstverbod voor september, oktober en november, de maanden waarin de palingvissers doorgaans goede zaken doen.Het plan kan worden aangepast als er nieuwe gegevens zijn over de palingstand. Aanpassen zou bijvoorbeeld kunnen als de vissers regionale beheerplannen hebben om de palingstand te beheren. Volgens Verburg ziet ook Eurocommissaris Joe Borg een proef met regionale beheerplannen wel zitten, mits de paling in die opzet net zo goed wordt beschermd als in het plan dat de deskundigen dinsdag beoordelen. De vissers voorzien dat het vangstverbod het einde voor hun bedrijven betekent.

De Kamer spreekt dinsdag nog met Verburg over de laatste ontwikkelingen rond de bedreigde paling. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) spraken zich eerder uit voor een vangstverbod. De andere partijen, aangevoerd door de VVD en PVV, willen eigenlijk dat de minister in Brussel nogmaals haar best doet voor een alternatief plan, dat de vissers zelf hebben ingediend.

Verburg zelf voelde daar eerder al niets voor, aangezien dat plan was afgewezen, omdat het te weinig effect zou hebben. En zonder nieuwe informatie is er volgens haar geen reden waarom het oordeel nu wel positief zou uitvallen. Ook al niet omdat volgens de minister niet alle palingvissers achter de aanpak van hun beroepsgroep staan, waardoor niet de beloofde 157 ton schieraal wordt uitgezet om te kunnen terugkeren naar de paaigronden in de Sargassozee, maar 144 ton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer