Sloop dreigt voor Stolwijkersluis
De sloophamer hangt als een zwaard van Damocles boven de Stolwijker schutsluis bij Gouda. Provincie Zuid-Holland besluit deze maand of er subsidie vrijkomt voor restauratie.
Honderden zware vrachtauto’s denderen er dagelijks overheen. Iedere keer staat de Stolwijkersluis te schudden op zijn grondvesten. De meeste automobilisten hebben niet in de gaten dat ze over een beschermd rijksmonument rijdenDie status kreeg de sluis in 1990 vanwege zijn belang in de korte geschiedenis van de vervening van de Krimpenerwaard. Voorzitter Co van der Horst van Stichting Buurtschap Stolwijkersluis: „Een paar slimmeriken dachten dat ze in de polder tussen Stolwijk en Berkenwoude turf konden winnen. Voor de turfschepen werd in 1800 de Stolwijker Schutsluis gebouwd. De turf bleek echter van zeer slechte kwaliteit, zodat de sluis al in 1832 buiten gebruik werd gesteld en afgedamd.”
Aan het eind van de negentiende eeuw willen boeren met hun pramen vol zuivelproducten naar de markt in Gouda varen. Daarom laat het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard de sluis in 1888 opknappen. Over de sluis komt een ijzeren ophaalbrug te liggen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de ijzeren brug vervangen door een van beton
De geschiedenis herhaalt zich. In 1982 stelt het Hoogheemraadschap de sluis buiten gebruik en plaatst aan de kant van de Hollandse IJssel een stalen damwand. In 2006 blijkt de Stolwijker Schutsluis een zwakke plek in de IJsseldijk. Restaureren kost 1,3 miljoen euro. Het hoogheemraadschap en de gemeente Gouda kunnen dit bedrag niet opbrengen. Sloop lijkt het enige alternatief.
Allerlei belangenorganisatie, waaronder de Stichting Buurtschap Stolwijkersluis, doen in 2007 en 2008 verwoede pogingen om subsidie los te krijgen. Zonder succes.
De laatste hoop is gevestigd op provincie Zuid-Holland. Die zou extra crisisbestrijdingsfondsen kunnen aanwenden voor restauratie. Als dat niet het geval is, gaat de sluis onherroepelijk tegen de vlakte.
„Verschrikkelijk” zou Van der Horst dat vinden. „Het gaat hier om de meest landinwaarts gelegen zeesluis. De Hollandse IJssel staat in verbinding met zee, dus er is eb en vloed. Het zou heel jammer zijn als zo’n unieke sluis verloren zou gaan.
Klik hier voor een informatievel van gemeente Gouda over de Stolwijker Schutsluis.