„Kabinet bestrijdt crisis wél”
Premier Balkenende verwerpt het verwijt van de oppositie dat zijn kabinet niets doet om uit de economische en financiële crisis te komen.
In principe is er voor 2011 al voor 1,8 miljard aan bezuinigingen ingeboekt, de AOW gaat geleidelijk van 65 naar 67 jaar, de bonuscultuur bij banken wordt aangepakt en ook in de zorgsector zal gaan inleveren, zo zei de minister-president donderdagmorgen tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen over de rijksbegroting voor 2010.Balkenende bevestigde donderdagmorgen de berekeningen van hoogleraar staats- en bestuursrecht prof. mr. Jos Teunissen eerder dit jaar in deze krant, dat alleenverdienersgezinnen op dit moment tot 84 procent meer belasting betalen dan tweeverdienershuishoudens met hetzelfde gezinsinkomen. Volgens de premier betreft het „extreme gevallen.” De meeste kostwinnergezinnen zouden geconfronteerd worden met een hogere belastingdruk van maximaal 30 procent.
Balkenende acht deze verschillen „aanvaardbaar. Het betreft hier de uitkomst van de afruil tussen heffing naar draagkracht enerzijds en het bevorderen van werk.”
Balkenende deed voorafgaand aan het debat speculaties over een mogelijke toekomstige functie als vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders af als „flauwekul.” Het Financieele Dagblad melde donderdagmorgen dat binnen het CDA al volop wordt gespeculeerd over zijn eventuele opvolging, mocht Balkenende inderdaad naar Brussel vertrekken. Verschillende goed ingevoerde CDA-bronnen zouden hebben aangegeven dat Verhagen dan zijn opvolger zal worden.
De fractievoorzitters van ChristenUnie en SGP, Slob en Van der Vlies, vroegen donderdag aandacht voor de positie van orthodoxe instellingen en orthodoxie in het algemeen.
Volgens Slob is er sprake van een „sociaal-culturele klimaatverandering in ons land.” De omgang met religieuze en etnische verscheidenheid verandert volgens de ChristenUniefractievoorzitter in ongunstige zin. Concreet noemde hij de protesten tegen christelijke organisaties zoals het Scharlaken Koord, Youth for Christ, het Leger des Heils en De Hoop.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies sprak over een „seculiere klopjacht op alles wat orthodox is.” Orthodoxe christenen maken volgens de SGP’er sinds jaar en dag vreedzaam deel uit van onze samenleving. Als voorbeeld noemde Van der Vlies de kritiek die minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin kreeg toen hij in augustus een openingstoespraak hield bij een internationaal gezinscongres in Amsterdam.