Economie

Resultaat Shell 23 procent omlaag

Koninklijke/Shell Groep heeft vorig jaar een nettowinst van 9,2 miljard dollar gehaald. De Nederlands-Britse oliemaatschappij zag het ’geschoonde’ resultaat daarmee met 23 procent dalen. Oorzaak zijn de verslechterde marktomstandigheden bij de raffinage en de verkoop van olieproducten.

Redactie economie
6 February 2003 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:07
DEN HAAG - Shell-topman Van der Veer, even voordat het bedrijf vanmorgen de jaarcijfers van het concern presenteerde. De Koninklijke/Shell Groep behaalde vorig jaar een winst van 9,2 miljard dollar. - Foto ANP
DEN HAAG - Shell-topman Van der Veer, even voordat het bedrijf vanmorgen de jaarcijfers van het concern presenteerde. De Koninklijke/Shell Groep behaalde vorig jaar een winst van 9,2 miljard dollar. - Foto ANP

De omzet steeg, vooral door overnames van onder meer het Britse olieconcern Enterprise, 33 procent tot 179,4 miljard dollar. Het resultaat, op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere kosten, werd in het vierde kwartaal gestuwd door hogere olie- en gasprijzen. Over de laatste drie maanden van 2002 deed het olieconcern het met een winst van 2,78 miljard dollar beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. De winst steeg in het vierde kwartaal met 46 procent. Op de beurs steeg het aandeel Koninklijke Olie aanvankelijk flink, maar rond 11.15 uur stond er een verlies van 1,4 procent op de borden.

Bij de divisie olieproducten viel de winst vorig jaar met 47 procent sterk terug tot 1,8 miljard euro. Zo bedroeg in Rotterdam de raffinagemarge gemiddeld 85 dollarcent, tegenover 1,80 dollar in 2001. Voor Shell is het goede nieuws dat de marges in het laatste kwartaal weer beter werden. In het begin van 2002 lagen de raffinagemarges nog op een historisch dieptepunt. In oktober voelde het concern bovendien de gevolgen van de stakingen van havenarbeiders aan de westkust van de VS, net op het moment dat de marges aantrokken.

Koninklijke Olie houdt vast aan zijn jaarlijkse productiegroeiprognose. In 2002 werd dit doel niet gehaald. Exclusief de overname van Enterprise Oil steeg de productie slechts met 1 procent. Analisten betwijfelden zeer of Shell deze doelstelling zou halen en rekenden erop dat het doel zou worden teruggeschroefd naar 2 procent.

Shell koerste tot anderhalf jaar geleden op 5 procent productiegroei, maar hanteert sindsdien een voorzichtiger prognose: een groei van 3 procent gemiddeld per jaar (exclusief acquisities). De Amerikaanse concerns Enterprise Oil en Pennzoil werden vorig jaar overgenomen voor ruim 10 miljard dollar. Shell stelt na de overname van Enterprise Oil „voldoende vermogen” te hebben om de productie van de divisie Exploratie en Productie jaarlijks met 3 procent te laten groeien. Rivaal BP moest juist eerder tot drie keer toe zijn doelstellingen naar beneden bijstellen. Een P, het belangrijkste onderdeel van Shell, is verantwoordelijk voor zo’n 80 procent van de nettowinst.

Shell kondigde vanmorgen aan 500 miljoen dollar aan bezuinigingen te gaan doorvoeren. In 2002 wist het concern al 600 miljoen dollar te besparen in plaats van de begrote 500 miljoen dollar. Shell verlengt de doelstelling van 3 procent kostenbesparing op jaarbasis tot 2004.

De algemene strategie en doelstellingen blijven onveranderd. Volgens Shell is de economische situatie op dit moment te onzeker voor het uitspreken van een duidelijke verwachting voor 2003. De ruweolieprijzen blijven sterk schommelen door de oorlogsdreiging in Irak en door de politieke onrust in Venezuela.

Shell haalde de meeste winst uit de productie van olie en gas. In dat segment was de integratie van Enterprise, goed voor de productie van 180.000 vaten olie per dag, zo goed als afgerond. Ondanks de gestegen olieprijzen in de laatste maanden van het jaar bleef de winst 12 procent achter op die van vorig jaar.

Over het vierde kwartaal nam de winst bij deze divisie met 70 procent toe.

Chemie maakte opnieuw een moeilijk jaar door, aldus Shell. Vooral in de VS bleven de marktomstandigheden moeilijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer