Binnenland

VGS: Kleine school lijdt onder bezuiniging

Juist eenpitters –besturen met één school– zullen te lijden krijgen van het kabinetsvoornemen om te bezuinigen op de professionalisering van bestuur en management in het primair onderwijs.

Onderwijsredactie
16 September 2009 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:40

Dat stelt de reformatorische scholenorganisatie VGS in een reactie op de dinsdag gepresenteerde begroting. Het gaat in totaal om een bezuiniging van 90 miljoen euro. „Voor een school van 200 leerlingen zal dit neerkomen op jaarlijks zo’n 10.000 euro”, stelt de VGS, die een groot aantal eenpitters onder haar leden telt. „Juist deze scholen zijn erbij gebaat om regelmatig een beroep te kunnen doen op externe ondersteuning van bestuur en management. Deze bezuiniging zorgt ervoor dat de eenpitters deze ondersteuning minder gemakkelijk kunnen inhuren en daardoor verder onder druk komen te staan.” De VGS verbaast zich er volgens woordvoerder drs. G. P. Vonk over dat er bijvoorbeeld recent wel 100 miljoen beschikbaar is gesteld voor de verbetering van het binnenmilieu van scholen, maar dat op zo’n belangrijk thema als bestuur en management wordt bezuinigd. „Had dit niet anders gekund?”Het kabinet wil het aantal brede scholen fors uitbreiden. De doelstelling is om in 2011 vijftienhonderd brede scholen te hebben. Daarnaast wil de overheid gemeenten ondersteunen bij het realiseren van multifunctionele schoolgebouwen. „Voor de VGS is helder dat de bredeschoolontwikkeling stevig wordt doorgezet en dat ook het reformatorisch onderwijs daar in toenemende mate mee te maken krijgt.”

In samenhang met die ontwikkeling wil het kabinet de arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten. „Vrouwen werken veelal in deeltijd en het kabinet zet in op grotere deeltijdbanen voor vrouwen en een flexibele combinatie van arbeid en zorg. Ook de homo-emancipatie moet haar voortgang hebben in 2010. Dit uit zich ondermeer in de landelijke ‘uit-de-kast-kom-dag’ en het bevorderen van de dialoog in levensbeschouwelijke kring. De VGS betreurt het dat de emancipatie op deze wijze voortgang moet vinden. Beter was geweest om dit extra geld te besteden aan de gezinnen in plaats van aan de emancipatie.”

Ook de invoering van passend onderwijs gaat gebukt onder geldgebrek. „Doordat het aantal geïndiceerde leerlingen veel hoger is dan verwacht, wordt het budgettaire kader in 2010 met 30 miljoen euro overschreden. Er gaat geen extra geld naar passend onderwijs, de huidige middelen moeten transparanter en doelmatiger worden ingezet. Passend onderwijs hoeft niet op extra geld te rekenen. De huidige experimenten zullen wel doorgang vinden.”

In totaal wordt er op de onderwijsbegroting 142 miljoen euro bezuinigd. „Daarmee komt het onderwijs er niet slecht vanaf”, vindt de VGS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer