Economie

VS spreken nog niet van herstel

De Amerikaanse economie is aan de beterende hand, maar er is nog geen sprake van echt herstel.

Redactie economie
16 September 2009 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:40
Centralebankpresident Bernanke: Economie zal nog lang zwak aanvoelen. Foto EPA
Centralebankpresident Bernanke: Economie zal nog lang zwak aanvoelen. Foto EPA

Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Geithner dinsdag gezegd in een interview met televisiestation ABC.„We definiëren herstel als mensen weer aan het werk gaan, als mensen weer een baan kunnen vinden en bedrijven weer investeren. Zo ver is het nog niet”, aldus Geithner.

De minister zei verder dat de crisis is ontstaan doordat mensen en bedrijven te veel leenden. „We leefden boven onze stand. Veel bedrijven en gezinnen deden dat, en het is overduidelijk dat de financiële sector dat deed.”

In het interview, ter gelegenheid van de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers precies een jaar geleden, verdedigde Geithner de „offensieve” maatregelen die de overheid in het afgelopen jaar nam. Die waren volgens hem nodig om de schade te beperken en hebben ertoe bijgedragen dat de Amerikaanse economie er nu beter voor staat.

Volgens de minister wil de overheid zich zo snel mogelijk terugtrekken uit de bedrijven die ze met miljarden aan noodkredieten overeind hield, zoals verzekeringsconcern AIG en autoproducent General Motors. „We houden geen cent langer in bedrijven of de Amerikaanse economie dan absoluut noodzakelijk is.” De Amerikaanse economie wordt nu grotendeels gaande gehouden door de overheid: 26 procent van de economie komt voor rekening van Washington. Dat percentage is sinds de oorlogsuitgaven van de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest.

Centralebankpresident Bernanke sloot zich later op de dag bij de voorzichtige woorden van Geithner aan. „Hoewel de recessie op dit moment in technisch opzicht zeer waarschijnlijk voorbij is, zal de economie nog een hele tijd zwak aanvoelen. Veel mensen zullen vinden dat hun baanzekerheid veel te wensen overlaat.” Al eerder zei hij dat de Amerikaanse werkloosheid tot ver in 2010 zal stijgen en boven de 10 procent zal uitkomen. Dat cijfer valt in werkelijkheid hoger uit, Amerikanen die langer dan vier weken niet meer naar werk hebben gezocht worden bijvoorbeeld niet meer geteld als werkloos.

Volgens Bernanke zal de Amerikaanse economie in het derde kwartaal waarschijnlijk voor het eerst sinds het einde van 2007 weer groeien.

Amerika is niet het eerste land dat de recessie te boven komt. Canada, Duitsland en Frankrijk gingen de VS al voor. Nederland zit nog wel in een recessie.

Amerikaanse winkeliers hebben in augustus 2,7 procent meer omzet gedraaid dan in juli. Dat bleek uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendmaakte.

De stijging is groter dan verwacht. Analisten rekenden erop dat de omzet in de detailhandel met 2 procent omhoog zou gaan. In juli daalde de detailhandels­omzet in de Verenigde Staten nog met 0,1 procent.

De stijging in augustus is voor een groot deel te danken aan de autoverkoop. Auto’s niet meegerekend steeg de omzet van de detailhandel met 1,1 procent. In juli daalde dit cijfer nog met 0,6 procent.

De producentenprijzen in de VS hebben in augustus een stijging van 1,7 procent laten zien ten opzichte van juli. Analisten dachten dat de prijzen die Amerikaanse boeren en fabrikanten vragen voor hun producten met 0,8 procent zouden stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer