De Jager: Ondernemer steunen is burger helpen
DEN HAAG (ANP) – Trots legt staatssecretaris De Jager van Financiën zijn handen op de drie boekwerken die hij op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer stuurt. „Dit is de dikste: de ’anti–Kafkawetten’. Meer ondernemen, minder regels, dat is de rode draad", zegt De Jager in een interview met het ANP.
De CDA–staatssecretaris is in het kabinet vooral verantwoordelijk voor de belastingen en het aanpakken van de administratieve rompslomp en regeldruk voor bedrijven. Daar is belangrijke winst te halen die het bedrijfsleven en daarmee de burger door de huidige recessie kan helpen.De burger helpen door bedrijven te helpen, dat is de invalshoek van De Jager. „We willen juist nu bedrijven een extra steun in de rug geven. Dat is de motor achter de overheidsfinanciën en de belastingopbrengsten". De Jager doet dat onder meer door ondernemers langer de mogelijkheid te geven afschrijvingen naar voren te halen en ze mogen tijdelijk ruimer verliezen verrekenen.
Daarbovenop biedt De Jager met zijn anti–Kafkawetten ondernemers op termijn een structurele lastenreductie van in totaal meer dan een half miljard euro. De invoering van een eenvoudiger loonstrookje (het ’uniforme loonbegrip’) is met 380 miljoen euro de belangrijkste. Al decennia wordt erover gepraat, De Jager noemt het besluit erover „een historische stap".
Volgens de CDA’er is het niet nodig de burger nog rechtstreeks fiscaal te ondersteunen. „In het algemeen zie je dat het niet helpt om in crisistijd de burger extra te ondersteunen om zo te proberen de economie aan te jagen. Meestal blijven ze dan op hun geld zitten. Het enige dat wij voor de burger moeten doen, is de ondernemer helpen".
Om op langere termijn miljarden te kunnen bezuinigen kondigde het kabinet dinsdag grote onderzoeken aan op een groot aantal terreinen. Ook het fiscale stelsel wordt bekeken, maar De Jager benadrukt dat het niet de bedoeling is om de lasten te verhogen. Maar dat betekent niet dat de opbrengsten in gevaar mogen komen. „20 procent bezuinigen op de uitvoering bij de Belastingdienst, dat is de uitdaging". Dat kan in zijn ogen door „een drastische vereenvoudiging" van het systeem vol toeslagen en aftrekposten.
Een nieuw belastingstelsel moet gunstiger worden voor arbeid en winst en meer doen voor vergroening en milieu. Op dat laatste neemt De Jager nu al een voorschot met milieuvriendelijke belastingmaatregelen als een korting van 700 euro op de aanschafbelasting voor zuinige auto’s, geen motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige auto’s en gunstige regelingen voor elektische auto’s.
Om de overheidsfinanciën op de langere termijn weer op orde te brengen, zet het kabinet topambtenaren aan het werk om op twintig terreinen te zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden van minimaal 20 procent. „Ik ben ervan overtuigd dat er geen taboes zijn tijdens het onderzoek. De staatsschuld neemt elk jaar met 30 miljard toe, dat maakt het onderzoek urgent".