Binnenland

„Gevoel van veiligheid koninklijke familie beschadigd”

„Logisch en verstandig” noemt beveiligingsexpert Hans Slaman de extra veiligheidsmaatregelen op Prinsjesdag. „We moeten niet vergeten dat de veiligheidsbeleving van de koninklijke familie is beschadigd.”

Binnenlandredactie
14 September 2009 17:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:40
Prinsjesdag 2009 zal anders zijn dan anders. Foto ANP
Prinsjesdag 2009 zal anders zijn dan anders. Foto ANP

Prinsjesdag 2009 zal anders zijn dan anders.Na de onverhoedse aanslag van Karst T. op Koninginnedag zijn de beveiligingsmaatregelen aangescherpt.

Een van de maatregelen is een extra veiligheidsring achter het publiek. De extra versperringen bestaan uit betonnen bloembakken en politiewagens.

Hans Slaman, die via zijn bedrijf International Security Partners in Lelystad onder meer enkele tientallen rijke families beveiligt, vindt die maatregel „een logische stap.” „Na de aanslag in Apeldoorn is gebleken dat er verbeteringen op het gebied van beveiliging mogelijk zijn, ook al waren er voorafgaand aan de aanslag in Apeldoorn geen signalen dat er iets stond te gebeuren. De extra ring op Prinsjesdag maakt het minder makkelijk om door het publiek te breken en naar de stoet te komen.”

Voor het eerst lopen op Prinsjesdag zichtbaar beveiligers naast de gouden koets. Slaman vindt dat een „nuttige” maatregel. „We moeten niet vergeten dat de koninklijke familie in een slachtofferrol zit. Uit onderzoek is vast komen te staan dat de aanslagpleger in Apeldoorn het gemunt had op leden van de koninklijke familie. Hun veiligheidsbeleving is beschadigd. Het zijn ook maar mensen van vlees en bloed.

Ik kan me best voorstellen dat de extra veiligheidsmaatregelen er ook op gericht zijn die beschadigde veiligheidsbeleving te herstellen. Het is goed mogelijk dat leden van het Koninklijk Huis hebben gezegd: We willen dat er extra maatregelen worden genomen.”

Ceremoniële kledij van politiefunctionarissen blijft deze Prinsjesdag in de kast. Agenten dragen hun normale uniform, zodat ze sneller bij hun wapens kunnen. Een begrijpelijke maatregel, denkt Slaman, die voorheen zelf staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders beveiligde. „Ik heb zelf zo’n ceremonieel tenu gedragen. Dat is geen pretje. Je draagt bijvoorbeeld een wit koord vanaf je linkerschouder naar je rechterheup. De versierselen belemmeren je in snel handelen.”

Wordt de sfeer grimmiger op Prinsjesdag? Slaman: „Dat vind ik niet. Van een grimmiger sfeer zou sprake zijn als bijvoorbeeld de gouden koets zou worden vervangen door gepantserde voertuigen. Daar is geen sprake van. Mensen die langs de rijtoer staan, merken niks van de betonnen bakken in de extra ring. En normale politie-uniformen maken geen grimmige indruk. Er is sprake van relatief kleine aanpassingen, verbetermaatregelen, die bij elkaar toch wel effect hebben. De puntjes worden op de i gezet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer