Politiek

Wilders voor rechter om moslimuitspraken

PVV-leider Wilders moet zich op 20 januari voor de strafrechter verantwoorden voor zijn uitspraken over moslims. De rechtbank in Amsterdam houdt dan een zogeheten regiezitting. Tijdens die zitting wordt de stand van zaken besproken en kunnen het Openbaar Ministerie en Wilders verdere onderzoekswensen naar voren brengen.

ANP
12 September 2009 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 08:39
DEN HAAG - PVV–leider Wilders moet zich op 20 januari voor de strafrechter verantwoorden voor zijn uitspraken over moslims. Foto ANP
DEN HAAG - PVV–leider Wilders moet zich op 20 januari voor de strafrechter verantwoorden voor zijn uitspraken over moslims. Foto ANP

Het openbaar ministerie vervolgt Wilders voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De politicus is het daar niet mee eens. „Ik wil dat de islam terecht staat en niet ik”, zegt de politicus zaterdag in De Telegraaf. „Daarom overweeg ik radicale imams en andere idioten als getuigen op te roepen”.Wilders windt zich er over op dat hij zich moet verantwoorden voor wat hij zegt. „Ik vind het heel erg om daar te staan. Ik ben van mening dat het een politiek proces is. Het is triest dat ik me strafrechterlijk moet verdedigen voor politieke uitspraken”. Wilders, die bijgestaan wordt door advocaat Bram Moszkowicz, denkt dat de rechter hem vrijspreekt.

De start van het proces komt voor Wilders in een ongunstige periode. In januari is namelijk ook de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, waaraan de PVV in Den Haag en Almere meedoet. „Dit kost heel veel tijd en energie. Het is geen debatje, maar gaat over mijn eigen kop. Ik had liever geen proces en vijf zetels minder in de peilingen, ik wil geen verdachte zijn”. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later plaatsvinden. Wanneer is nog niet aan te geven, aldus een woordvoerder van het OM.

In juni vorig jaar kwam het OM nog tot de conclusie dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar waren. Het OM seponeerde de zaak, maar werd teruggefloten door het gerechtshof. De mensen en organisaties die aangifte deden wisten via een klachtprocedure strafvervolging af te dwingen. „Het OM heeft de zaak de afgelopen maanden kritisch tegen het licht gehouden en daarbij de beschikking van het hof in aanmerking genomen om tot een zorgvuldig afgewogen oordeel te komen”, laat het OM zaterdag weten.
Pas bij de inhoudelijke behandeling zal het OM de eis formuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer