Sieraad voor Ridderkerk
Titel:
”Onvoltooid verleden”
Auteur: M. G. Hofman
Uitgeverij: kerkvoogdij Wijkgemeente Singelkerk, Ridderkerk, 2002
Pagina’s: € 5,-. De Singelkerk in Ridderkerk kent een bewogen geschiedenis. In de vijftiende eeuw werd ze gebouwd op de fundamenten van een rooms-katholieke parochiekerk. In 1870 moesten de koning en twee ministers een geschil tussen kerkbestuur en gemeente oplossen. En aan het begin van de vorige eeuw viel het gebouw bijna ten prooi aan de vlammen. Maar het „oudste godshuis van Ridderkerk” overleefde alle dieptepunten.
Het boekje ”Onvoltooid verleden” vertelt de roerige historie van de Singelkerk. Auteur M. G. Hofman noemt het bedehuis „een sieraad voor de omstreken.” En inderdaad is ze niet alleen de oudste, maar zeker ook de mooiste kerk van Ridderkerk.
De hervormde Singelkerk werd gebouwd op de fundamenten van de parochiekerk Riede. Door verschillende watervloeden was deze in verval geraakt. Pas halverwege de vijftiende eeuw maakte bedijking de bouw van nederzettingen en een nieuw godshuis in het toenmalige Riederkercke weer mogelijk.
De auteur stelt dat de herbouwde kerk in 1452 in gebruik werd genomen. „Uit een rekening van de opperkerkmeester blijkt dat de preekstoel in dat jaar werd ingewijd.”
Omstreeks 1870 moesten de toenmalige koning en twee ministers eraan te pas komen om een geschil tussen het kerk- en het gemeentebestuur te sussen. Beide maakten gebruik van de toren. Het kerkbestuur met name op zondag, de gemeente doordeweeks. „Om het dagelijkse arbeidsritme aan te geven”, meldt Hofman. Uiteindelijk kwam het gemeentebestuur na veel gesteggel over de brug en beloofde voortaan voor de lasten op te draaien.
Was het wassende water jarenlang vijand nummer één geweest, in de nacht van 22 maart 1920 bleek ook het vuur een geduchte tegenstander. In enkele ogenblikken veranderde een vlammenzee de Singelkerk in een ruïne. Een omgevallen stoof zou de oorzaak van de ramp zijn geweest. Hofman: „Het Dordrechtsch Nieuwsblad verhaalt dat de brand ontstond bij de ambachtsbanken recht tegenover het preekgestoelte. Hierdoor konden de vlammen via de hemels het dak bereiken.”
Na een grondige restauratie kon hervormd Ridderkerk opnieuw van haar kerkgebouw gebruikmaken. Tegenwoordig schittert de Singelkerk weer, net als vroeger, als „een sieraad voor de omstreken.”