Strijd beslist: Opel gaat naar Magna
Het Amerikaanse General Motors verkoopt zijn Duitse dochter Opel aan de Canadese producent van auto-onderdelen Magna. GM maakte dit donderdag bekend.
General Motors liet weten een belang van 55 procent te verkopen aan Magna en 35 procent van de aandelen zelf te houden. De resterende 10 procent komt in handen van het personeel. Het concern verwacht dat de definitieve overeenkomst „binnen enkele weken” wordt getekend.De afgelopen twee dagen heeft het bestuur van GM druk vergaderd in de Verenigde Staten. Het was maanden onduidelijk wat het concern met Opel wilde. Behalve Magna was ook de Belgische investeringsmaatschappij RJH International in de race om Opel in te lijven.
Duitsland gaf echter altijd de voorkeur aan Magna omdat dit het minste aantal banen zou kosten. De Duitse overheid stond al tijden klaar om Opel voor miljarden aan staatssteun te geven, op voorwaarde dat de autofabrikant zou worden verkocht aan het consortium van de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank.
Het lot van Opel was een groot dilemma voor het Amerikaanse concern, omdat aan alle opties risico’s kleven. Door een aanzienlijk belang te houden in Opel houdt het concern belangrijke technologie op het gebied van kleine auto’s binnenboord. Ook heeft GM hiermee toegang tot de snelgroeiende Russische automarkt.
Het besluit van GM werd op de voet gevolgd in Duitsland, waar ongeveer de helft van de 50.000 werknemers in Europa werkt. Behalve in Duitsland heeft Opel fabrieken in België, Spanje, Groot-Brittannië en Polen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet weten „bijzonder blij te zijn met het besluit.”
Magna overweegt overigens de fabriek in Antwerpen te sluiten en een deel van de productie in het Spaanse Zaragoza over te hevelen naar Duitsland. Belgische vakbonden lieten donderdag meteen weten niet akkoord te gaan met sluiting van de Antwerpse fabriek.