Kabinet slikt kritiek crisiswet
Het kabinet heeft kritiek van de Raad van State op de zogeheten crisis– en herstelwet ter harte genomen en grotendeels verwerkt in het wetsvoorstel waar de ministerraad vrijdag een knoop over doorhakt. Premier Balkenende, donderdag op reis langs een aantal projecten die met behulp van de wet versneld zullen worden uitgevoerd, benadrukte dat de wet hard nodig is om Nederland door de recessie te helpen.
De Raad van State adviseerde het kabinet om voor de crisis– en herstelwet goed te kijken naar de Deltawet die in 1995 na verschillende overstromingen werd ingevoerd om versneld dijken te kunnen ophogen. Het kabinet heeft die kritiek grotendeels verwerkt in het wetsvoorstel dat volgende week naar de Kamer gaat.Van andere kritiek is niet duidelijk in hoeverre het kabinet die heeft overgenomen. Zo is de Raad ook kritisch over de onteigeningsprocedures en betwijfelt de Raad of de 58 projecten daadwerkelijk veel extra werkgelegenheid opleveren. Volgens Balkenende staan de 58 projecten voor „enkele honderden” projecten en is het positieve effect op de werkgelegenheid veel groter.
De crisis– en herstelwet werd begin dit jaar door Balkenende aangekondigd. Doel is het verkorten van bezwaar– en onteigeningsprocedures, zodat in totaal 58 bouwprojecten voor wegen, sluizen, woningen en windenergie kunnen worden versneld. De schop moet de grond in, was dit voorjaar het motto toen het kabinet over de plannen besloot.
Voorbeelden zijn de ontwikkeling van de IJ–oevers in Amsterdam, windenergie in de Wieringermeer, het stationsgebied in Utrecht, verlenging van de A4 Midden–Delfland, de zeehaven in IJmuiden en de verbreding van de A6/A9. Op reis langs verschillende projecten gaf Balkenende donderdag aan dat de wet echt nodig is. „Ik voel er niets voor om het belang van het versneld bouwen te relativeren. Niets doen lijkt me zeker geen optie in deze tijd van crisis”, zei hij bij een bezoek aan het Utrechtse stationsgebied.
Later, op de plek waar de A4 Midden–Delfland wordt doorgetrokken, zei de premier dat overheden niet tegen elkaar moeten procederen. „We willen dat er één bestuurlijk besluit komt en één beroepsmogelijkheid om tempo te krijgen”.
Maar volgens de Schiedamse wethouder Yorick Haan, ook aanwezig op de bouwlocatie A4, heeft de Raad van State „gehakt” gemaakt van de wet omdat de lokale overheden geen bezwaar meer mogen indienen tegen besluiten.
Het kabinet wil het wetsvoorstel rond Prinsjesdag naar de Tweede Kamer sturen. Daarna moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen. De wet moet op 1 januari ingaan en eind 2013 aflopen.