Zestien traptreden in plaats van dertien
UTRECHT - Wat gebeurt er als een nieuw Bouwbesluit eist dat woonruimten vanaf 1 januari standaard 2,60 meter hoog moeten worden in plaats van de geldende 2,40 meter? Dan wordt álles in en aan een huis anders. Neem alleen al de trap naar een verdieping. Die dient volgens datzelfde besluit -vanwege de veiligheid- ook nog eens flink wat ’luier’ te zijn. Dan heb je opeens zestien in plaats van dertien traptreden nodig.plattekst rafelen (u20,1,0(Voor de organisatie van de Internationale Bouwbeurs 2003 is het in elk geval prachtig dat in verschillende sectoren van de bouw het vorstverlet opnieuw of nog geldt, want de drukte op de beursvloer is groot. Tot en met komende zaterdag kan de nationale en internationale bouwwereld in de Jaarbeurs terecht. De prilste leerling-timmerman -die er een schooldag vrij voor kreeg- tot en met de gelauwerde architect -op zoek naar innovatieve bouwmaterialen- komt er aan z’n trekken. Ruim 1000 exposanten vragen om aandacht, meer dan 100.000 bezoekers geven die, verwacht de Jaarbeurs.
In verschillende van de hallen is het een leven van jewelste. Want wie de meest geavanceerde elektrische of pneumatische bouwgereedschappen in de aannemerij wil afzetten, moet die toch zeker laten uitproberen door de langsslenterende bouwlieden. Van die mogelijkheden wordt gretig gebruikgemaakt. Snerpende zagen, jankende slijptollen, knallend en puffend luchtgereedschap alom. Met af en toe ertussendoor een veelzeggend bouwvakkersfluitje als er een lieftallige beursmedewerkster langskomt.
Het nieuwe Bouwbesluit, dat 1 januari van kracht werd, domineert de beurs. Een van de opvallendste wijzigingen is de verhoging van de minimale vrije plafondruimte in woonhuizen, van 2,40 naar 2,60 meter. Dat besluit viel, na lang aarzelen, omdat de inwoners van Nederland gemiddeld nog steeds langer worden. Ook is er behoefte aan meer wooncomfort, en de hoogte van een kamer doet in dat verband het nodige.
Maar wat gebeurt er als je alle woonvertrekken zomaar 20 centimeter opwaardeert? Dat betekent een groter materiaalgebruik, een flink afwijkende bouwconstructie, andere eigenschappen bij brand, ander ’gedrag’ als het gaat om het weren van geluiden van buiten en een heel andere energiehuishouding. Want warme lucht stijgt nog altijd op.
Niet alleen de verdiepingshoogte nam toe, ook de minimale deurhoogte kent sinds 1 januari een nieuwe maat: 2,31 in plaats van de tot dan geldende 2,11 meter. „Dat betekent voor ons een groot aantal compleet nieuwe deuren in het assortiment”, zegt D. Zonnewijlk van deurenfabriek Van der Plas uit Hardinxveld-Giessendam. Kon een buitendeur doorgaans toe met drie scharnieren, vanwege de grotere afmeting en het toenemende gewicht worden dat er standaard vier.
Omdat een hogere deur toch dezelfde stabiliteit dient te houden, moest ook de dikte worden aangepast. Bij veel van de exposanten is te zien wat dat betekent: was een deur voorheen standaard 38 millimeter dik, nu is dat 54. „En de breedte is vanaf nu 90 in plaats van 85 centimeter. Elk nieuw te bouwen huis is daarmee standaard toegankelijk voor rolstoelen. Aanpassing achteraf is dan nooit meer nodig”, zegt Zonnewijlk.
Een andere ingrijpende aanpassing in het nieuwe Bouwbesluit geldt de trap naar een volgende verdieping. De meeste mensen zullen weten dat hun trap naar de slaapetage dertien treden telt. Een ruimere ”aantrede” en een kleinere ”optrede” moeten sinds 1 januari in nieuwbouwprojecten de veiligheid van de gebruikers bevorderen. Omdat behalve de nieuwe maten van de treden zelf en de ruimte tussen de treden onderling ook de verdiepingsvloer 20 centimeter hoger ligt, vergt de nieuwe trap zestien treden.
De plek die een trap in een huis nodig heeft, wordt door al die ingrepen flink vergroot.
Bouwmaterialenhandel Pont Meijer uit Zaandam heeft begrepen hoe je kuierend beurspubliek aan de eigen stand bindt. Een rechtopstaande houten balk vol met materiaalbesparende puntlassen reikt tot net onder het Jaarbeursdak. Wie de exacte lengte van de paal raadt, mag met twee personen naar Finland, de bakermat van goed bouwhout. Hoe zo’n paal verbroedert en wildvreemde mensen tot elkaar brengt is verrassend. „Gisteren klom een jongen op de schouders van z’n maatje en probeerde met de rolmaat de bovenkant te bereiken.” Vandaag lopen de schattingen uiteen van 5 tot 7 meter.
Een van de spektakelstukjes van de Bouwbeurs wacht morgen. Acht teams van elk vier steigerbouwers nemen het op het buitenterrein voor de Jaarbeurs-hallen tegen elkaar op. In vier uur tijd bouwt elk team een steigerconstructie, met als inzet de trofee van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven 2003. „We willen onze zakenpartners tonen wat het is om aan de hand van duidelijke protocollen te werken, de basis voor onze waarborgregeling”, zegt VSB-woordvoerder P. Hecker. „Het wordt een spektakel, want voor je het weet, gaan steigerbouwers 10 meter de lucht in.”