Politiek

Kraag

De perstribune in de Tweede Kamer bestaat 150 jaar. Reden voor de Tweede Kamer om daar op bescheiden wijze aandacht aan te besteden. Journalisten en Kamerleden mochten samen op de foto bij de fontein op het Binnenhof. De meeste Kamerleden waren daarbij wel aanwezig. Dat was niet het geval tijdens een receptie in Nieuws­poort waarop Kamerleden en journalisten elkaar onder het genot van een drankje en een hapje konden ontmoeten. Kamervoorzitter Verbeet was wel van de partij. Zij zette enkele journalisten in het zonnetje die een kwarteeuw op het Binnenhof werkzaam zijn.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Addy de Jong
7 September 2009 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 08:36
Van der Stee: ...dubbele tong... - Foto ANP
Van der Stee: ...dubbele tong... - Foto ANP

In de Kamerbode, het wekelijks nieuwsblad voor de Tweede Kamer, ontrukt Max de Bok, politiek redacteur van De Gelderlander van 1958 tot 1995, een aardige anekdote over de perstribune aan de vergetelheid. Op een avond –het moet ergens tussen 1980 en 1982 zijn geweest– zat De Bok alleen met Koos Postema, werkzaam bij NOS-televisie, op de perstribune in de oude vergaderzaal. Achter de regeringstafel zat Van der Stee, minister van Financiën, in smoking. De bewindsman was zo stijlvol gekleed omdat hij aanwezig was geweest bij een diner bij een ambassadeur. De Kamer had hem weggeroepen voor het debat. Dat gaat immers voor alles. Omdat de bewindsman op korte termijn moest komen, had hij geen gelegenheid gehad zich om te kleden.„Dat hij niet alleen gegeten had, was aan de dubbele tong te merken”, zo schrijft De Bok. Dat kon natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Op enig moment laat de minister een pijnlijke stilte vallen en zoekt uitvoerig in een stapel papier die bij hem op tafel ligt. Dat duurt net even te lang en daarom verontschuldigt de bewindsman zich tegenover Kamervoorzitter Dolman: „Ik zoek een stuk.”

De Bok: „Dan galmt Koos’ stem vanaf de tribune door de vergaderzaal: „Kijk eens in je kraag.””


Refoscholen

„De vrijheid van onderwijs is een recht dat steeds weer bevochten moet worden”, zo heeft oud-GPV-voorman Schutte eens treffend opgemerkt. Afgelopen week is dat weer eens gebleken. De niet-christelijke partijen zouden het liefst zien dat orthodoxe scholen alle leerlingen moeten accepteren die zich aanmelden, mits ze de grondslag van de school respecteren. Op dit moment kunnen scholen de eis van onderschrijving van de grondslag vragen. Is die bereidheid er niet, dan mogen scholen de leerling weigeren.

Er is nu geen Kamermeerderheid die dit ongedaan wil maken, omdat de PvdA gebonden is aan een afspraak in het regeerakkoord om deze kabinetsperiode niet te sleutelen aan het toelatingsbeleid.

Vooral SP-Kamerlid Van Dijk is bezorgd over het gesloten karakter van de reformatorische scholen. Dat zij alleen meisjes accepteren die een rok dragen en soms ook nog niet in het bezit zijn van een televisie, is naar zijn mening volstrekt uit de tijd, zo zei hij woensdag tijdens een debat in de Kamer.

SGP-Kamerlid Van der Vlies kon dat natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. „Ik voel mij verbonden aan die orthodox-christelijke school waar u het over hebt, ik heb er zelf mijn carrière gehad en dankzij die school hoef ik toch niet echt als een mislukkeling, als een krakebeen door het leven te gaan…”

Maar ook de reformatorische scholen zelf waren geprikkeld. Kleinjan, adjunct-directeur van het Wartburg College, locatie Guido de Brès, heeft Van Dijk uitgenodigd om eens persoonlijk een kijkje te komen nemen. En Van Dijk heeft daarin bewilligd. Wordt dus vervolgd.

GV


Spanning

Even gaf het flink commotie, het onwel worden van minister Verburg van Landbouw tijdens het Westerscheldedebat. Het debat werd afgebroken en de bewindsvrouw afgevoerd naar het ziekenhuis, waar overigens geen bijzondere kwalen aan het licht traden.

Het onwel worden van de minister is opmerkelijk. Is Verburg, fysiek gezien, niet een van de sterkste ministers van dit kabinet? De boerendochter liep, om maar iets te noemen, in november 2003 de marathon van New York. In oktober 2007 pakte ze, op bezoek in China, de marathon van Peking even mee. Ze liep hem, ondanks hitte en smog, in een respectabele tijd van 3 uur, 27 minuten en 14 seconden.

Maar dit alles zegt, goed beschouwd, weinig over de kans of mogelijkheid om tijdens een debat onwel te worden. Dat kan de sterkste sportman overkomen als hij bijvoorbeeld te hard gewerkt of te weinig slapen heeft, dan wel wanneer zijn lichaam door griep is bevangen. Wellicht was van zoiets bij Verburg sprake.

En vergeet daarbij niet de politieke stress. Want Verburg bevond zich in het Scheldedebat in een uiterst vervelende positie. Was de landbouw­minister in maart dit jaar nog geheel voor het onder water zetten van de Hedwigepolder, in april stuurde zij een brief naar de Kamer met daarin de tegenovergestelde opvatting. Oorzaak: het departement van Algemene Zaken had, aldus insiders, het dossier ‘gekaapt’ en er een heel andere draai aan gegeven.

De gevolgen zijn bekend. Ruzie met België, twist in de coalitie, gesteggel tussen ministeries. Zo veel spanning kan zelfs een marathonloopster te veel worden.

AdJ


Agenda

De Tweede Kamer debatteert morgen en woensdag over een wetsvoorstel dat de overheid meer bevoegdheden geeft om scholen aan te pakken die ondermaats presteren.

Donderdag staat er een discussie op de agenda over een initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Ten Hoopen (CDA), Slob (CU) en Van der Burg (VVD). Daarin wordt geregeld dat kraken altijd strafbaar is.


Uitspraak van de week

„Wie barmhartig is jegens de wolven, doet onrecht aan de schapen.”

Motto van het vorige week opgerichte “Burgercomité tegen onrecht” onder leiding van oud-LPF-Kamerlid Eerdmans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer