Economie

Bos: Nog geen deal over bonussen

De ministers van Financiën van de twintig belangrijkste economieën (G20) zijn het tijdens een beraad in Londen afgelopen weekeinde nog niet eens geworden over de vraag hoe de bonuscultuur in de bankwereld aan te pakken.

Redactie economie
7 September 2009 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:36

Volgens minister Bos van Financiën is er echter wel een stap gezet naar internationale afspraken om de bonussen van bankiers te beteugelen. Hij schat de kans op „meer dan 50 procent” dat er op de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh later deze maand overeenstemming komt.„Al zal het moeilijker worden naarmate je het hebt over concrete maatregelen”, tekende de PvdA-bewindsman hierbij direct aan. De VS en ook Groot-Brittannië willen minder hard optreden tegen excessieve bonussen dan bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

In verschillende landen schreeuwt de publieke opinie de laatste maanden om maatregelen. Ook Bos zelf pleit al langer voor een strengere aanpak van bonussen. Vorige week gaf hij hiervoor een voorzet door in een open brief, die werd ondertekend door collega-ministers van Financiën uit Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië, Duitsland en Luxemburg, op te roepen om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.

Er was volgens Bos afgelopen weekeinde in Londen overeenstemming over het principe dat ingegrepen moet worden en beloningen te spreiden over de langere termijn en niet alleen te enten op de korte termijn. „Het front is breed. Er is veel druk op de Verenigde Staten”, aldus de Nederlandse vicepremier.

De Financial Stability Board, een club van financiële toezichthouders, waaronder De Nederlandsche Bank, gaat zich buigen over handhaafbare afspraken voor bijvoorbeeld een plafond aan de bonussen in de financiële sector.

Wat betreft verdere hervormingen in de financiële sector is gesproken over een voorstel om de aandeelhoudersvergadering buiten werking te stellen.

Het gaat volgens Bos om „een ordentelijke manier” om banken zelf risico’s te laten dragen. „Zolang banken weten dat ze wel worden gered, blijft slecht gedrag lonen. Dan zul je over aandeelhouders heen moeten gaan.” Er zijn op dit punt naar zijn zeggen geen afspraken gemaakt, maar er is wel „gestaag voortgang.”

De ministers van Financiën van de G20 maakten bekend te willen doorgaan met het stimuleren van de economie, zo bleek gisteren uit een concept van de slotverklaring van de bijeenkomst in Londen, die bedoeld was ter voorbereiding van de top van regeringsleiders van de G20, later deze maand in Amerika.

Gastheer van de bijeenkomst in Londen, de Britse premier Gordon Brown, had de ministers van Financiën verwelkomd met de waarschuwing dat de tijd nog niet rijp is om af te zien van stimuleringsmaatregelen, ook al staat de wereldeconomie er beter voor dan een jaar geleden. Anders zou het economisch herstel wellicht kunnen worden ondermijnd.

De ministers van Financiën willen verder opkomende landen als India en China meer zeggenschap geven binnen het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).

De regeringsleiders van de Europese Unie komen op 17 september in Brussel bijeen voor een extra top, die dan weer bedoeld is ter voorbereiding op de G20-conferentie van regeringsleiders een week later in Pittsburgh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer