Binnenland

Duits statiegeld schadelijk voor Nederlandse bedrijven

Het invoeren van statiegeld op blikjes en flessen in Duitsland levert de Nederlandse frisdrankexporteurs een schadepost op van 16 miljoen euro. Dat heeft de NFI, de belangenbehartiger van de Nederlandse frisdrankenindustrie, becijferd.

ANP
4 February 2003 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Volgens de belangenorganisatie hebben Duitse supermarkten de verkoop van flesjes en blikjes voorlopig grotendeels stopgezet. Ze weten niet waar ze met de lege verpakkingen naar toe moeten en krijgen bovendien het statiegeld niet vergoed.

De Nederlandse bedrijven dienen een schadeclaim in bij de Duitse overheid, kondigde NFI-secretaris J. Schat dinsdag aan. De overheid heeft immers 1 januari het statiegeld ingevoerd, stelt NFI, zonder te zorgen voor een landelijk inzamel- en verrekensysteem. Door allerlei rechtszaken is dat vertraagd tot oktober.

Daardoor zitten Nederlandse fabrikanten met 2 miljoen euro aan onverkoopbare waar met Duitstalige etiketten. Daarbovenop komt elke maand een omzetverlies van 1,4 miljoen euro.

Volgens Schat komen drie grote Nederlandse frisdrankfabrikanten door het omzetverlies dit jaar „dik” in de rode cijfers.

Daarnaast dreigen er voor de industrie ook problemen in België. Daar wil de overheid binnenkort eenmalige verpakkingen 12 cent per liter duurder maken wanneer er minder dan 50 procent hergebruikt materiaal in is verwerkt.

„In kartonnen sapverpakkingen en plastic flessen kan je makkelijk aantonen dat er voor minstens de helft aan gerecycled materiaal is gebruikt, maar bij blik gaat dat minder eenvoudig”, aldus Schat. „Blik dat is omgesmolten, wordt de ene keer verwerkt in plaatstaal of een fietsbel en dan weer in blikjes. Het is moeilijk aan te tonen dat het materiaal in de blikjes zelf is hergebruikt.”

Als de blikjes in België duurder worden, dan ziet het er volgens Schat naar uit dat frisdrankbedrijven die sterk leunen op de export het niet meer kunnen bolwerken. Precieze gegevens daarover ontbreken. „Dat zijn we nog aan het onderzoeken.”

Nederland kent geen statiegeld op eenmalige verpakkingen. Eind 2005 moet 70 procent van het verpakkingsmateriaal worden hergebruikt. Ook moet de hoeveelheid blikjes en flessen op straat voor 2005 met tweederde worden teruggedrongen. Lukt dat de verpakkingsindustrie niet, dan komt er statiegeld op dit zwerfafval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer