Binnenland

„Akkoord over RDNet-Pro blijft worsteling”

„Als we moeten stoppen met RDNet komt op termijn ook onze internetdienstverlening aan de scholen in gevaar. Wij vragen ons in alle oprechtheid af: Wat dan?” Dat is de reactie van ir. B. J. van der Vlies, bestuurslid van de Erdee Holding, op de in deze krant gemaakte opmerkingen over de verbreding van RDNet.

Ewout van der Staaij
4 February 2003 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:06
VAN DER VLIES: …bewogen… - Foto RD
VAN DER VLIES: …bewogen… - Foto RD

Kritiek op het aanbieden van RDNet-Pro, een combinatiepakket van gefilterd- en schoon internet, laat het bestuur niet onberoerd, beklemtoont Van der Vlies. „We onderkennen de bezwaren en voelen ons verwant aan hen die een terughoudende opstelling ten aanzien van internet bepleiten. We hebben daarom lang gedaan over het vinden van een antwoord op de vraag naar gefilterd internet. RDNet-Plus, de schone internettoegang, vindt helaas onvoldoende weerklank. De gezindte is massaal naar andere internetaanbieders gestapt. Moeten we lijdzaam toezien, of moeten we drempels opwerpen die we voor de Heere kunnen verantwoorden?”

Iedere abonnee van het Reformatorisch Dagblad krijgt dezer dagen een cd-rom thuisgestuurd met het aanbod RDNet-Pro een maand lang gratis te testen. „Toch moeten gezinnen die geen behoefte hebben aan internet het zo lang mogelijk buiten de deur houden”, zegt Van der Vlies. „Maar uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat het in de meeste gezinnen een plaats heeft gekregen. Tegen die mensen zeggen we: Probeer een maand RDNet en overtuig uzelf dat het concurrerend is met andere providers.”

Dat niet alle RD-abonnees zitten te wachten op een dergelijk aanbod, begrijpt het Erdee-bestuurslid. „Bijna iedereen kreeg in zijn brievenbus cd-roms met gratis aanbiedingen van seculiere providers. Velen zijn voor die verleiding bezweken. Zouden we daar niet veel meer bewogen over moeten raken? Dat er kennelijk mensen zijn die tegen synodebesluiten, catechismuspreken en kanselboodschappen in zich toch op open internet begeven. Zou de zorg over die ontwikkeling ons niet veel meer moeten bezighouden?”

Het Reformatorisch Dagblad bereikt met 55.000 huishoudens lang niet alle gezinnen in de gereformeerde gezindte, becijfert Van der Vlies. Van die huishoudens hebben slechts 4000 een RDNet-Plus-abonnement. Daarvan hebben er tot op dit moment zo’n 500 voor RDNet-Pro gekozen. „Hoe kunnen we dan het verwijt krijgen dat we gezinnen openbreken als meer dan de helft van de gezindte allang een internettoegang heeft? Dat betekent dat velen over alle drempels zijn gestapt, dat ze hun schouders ophalen over de discussie wel of geen RDNet. Met Pro is een abonnement op andere providers niet meer te verdedigen. Of blijven de verboden vruchten verleidelijk? Dat is verdrietig.”

Dankbaar heeft het Erdee-bestuur geconstateerd dat het reformatorisch onderwijs na een lange discussie koos voor RDNet. „De reacties op het product zijn uitermate positief. Bovendien is het besef aanwezig dat het niet alleen bij het aanbieden van gefilterd internet kan blijven. Begeleiding en gewetensvorming hebben daarom volop aandacht.”

De Erdee-holding zal hier niet onbeperkt mee doorgaan, stelt Van der Vlies: „Het Reformatorisch Dagblad kan niet blijvend miljoenenverlies bij RDNet voor zijn rekening nemen. Als de internettende gezinnen RDNet nu niet gaan steunen, raakt het einde echt in zicht. Als we RDNet zouden moeten stopzetten, dan komt ook de internetdienstverlening aan de scholen nadrukkelijk in gevaar. Wij vragen ons in alle oprechtheid af: Wat dan? Dan maar niets, of als alternatief toch dit?”

Bij de besluitvorming over RDNet-Pro hebben financiële overwegingen niet zwaarder gewogen dan principiële aspecten, benadrukt Van der Vlies. „Dan ga je voorbij aan de worsteling van het bestuur. We gaan gebukt onder de massale hechting aan open internet. We willen schoon internet. Daar is echter te weinig aftrek voor. De spanning blijft waar de grenzen liggen die we voor het aangezicht van de Heere kunnen verantwoorden. We staan met de rug tegen de muur. Alle andere providers laten, om maar eens een voorbeeld te noemen, de website van Ajax zonder meer door. RDNet doet dat niet. We zien grote bezwaren tegen zondagssport en chatboxen. Daarmee wijkt RDNet af van alle andere providers. We willen extra beveiliging met behoud van de informatiebreedte.”

Stoppen met een verantwoord alternatief voor internet om zo schone handen te houden, is volgens Van der Vlies niet aan de orde. „Het is dan de vraag of je de verantwoordelijkheid goed hebt verstaan. Internet heeft een grote impact in de samenleving. Zonder spookbeelden te willen opwerpen: die zal verder toenemen. Wij hebben niet om internet gevraagd. Het is terecht dat mensen er problemen mee hebben en die tot in het diepst van hun bestaan ervaren. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan de gereformeerde gezindte echter niet voorbij.”

Uiterste vorm van distantie is uiteindelijk volledige afsluiting van de maatschappij, maar dat is praktisch ondoenlijk. „We kunnen ons hoofd niet in het zand steken. We hebben de opdracht zonde buiten ons leven en dus buiten de deur te houden, maar we zijn wel geplaatst in deze tijd”, meent Van der Vlies.

„Kritiek op het RDNet is gemakkelijk. Het is geestelijke armoede dat de bressen in de muren rondom onze gezindte zo gemakkelijk genomen zijn. Waar zijn de wachters? De vreze des Heeren is noodzakelijk, maar biedt geen definitieve beschermlaag. Daarvan kennen we de voorbeelden uit de Bijbel. Het bestuur verlangt er vurig naar om onze gezindte zo dicht mogelijk bij de normen van Gods Woord te houden. Vanuit deze bewogenheid blijven we onze verantwoordelijkheid nemen. Laten we de nood in onze gezinnen goed peilen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer