Rabobank waarschuwt voor tekort
Als de economie straks weer opveert, moet het Nederlandse kabinet alles op alles zetten om het overheidstekort terug te dringen. Gebeurt dat niet, dan zullen de overheidsfinanciën op termijn niet langer houdbaar blijven.
Dat schrijven economen van de Rabobank in het donderdag gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht van de bank.Volgens de Rabo-economen vertoont de begroting inmiddels een gat van ongeveer 4,5 procent van het bruto binnenlands product. Ze verwachten dat het tekort volgend jaar oploopt naar ruim 6 procent.
„De Nederlandse overheid moet proberen haar uitgaven en/of inkomsten zo aan te passen, dat de komende jaren een structureel tekort van 4 tot 5 procent omslaat in een overschot van 1 tot 2 procent. Dat lukt zeker niet binnen een tot twee kabinetsperiodes”, aldus de economen van de bank.
Volgens de economen zijn pijnlijke maatregelen onvermijdelijk en is een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd „slechts een eerste en bescheiden stap.”
„Niks doen kan ervoor zorgen dat op termijn vraagtekens gezet worden bij de kredietwaardigheid van de Nederlandse overheid. Dit resulteert, door hogere rentes op overheidsleningen, al op korte termijn in een nog hogere schuld.” Volgens de economen is dat „een doodlopende weg.”
De Rabobank rekent dit jaar op een economische krimp van 5 procent. In juni zette de bank nog in op een krimp van 6 procent. Volgend jaar verwachten de economen een economische groei van een kwart procent, tegen een verwachte kleine krimp in juni. De komende maanden zal de werkloosheid in rap tempo verder oplopen, aldus de Rabobank.
Het Centraal Planbureau (CPB) rekent op een begrotingstekort van 4 procent in 2009 en 6,3 procent in 2010. De economische krimp wordt door het CPB geraamd op 4,75 procent in 2009 en nulgroei in 2010.
Deze laatste schattingen over de ontwikkeling van de economie maakte het CPB vorige maand bekend.