Economie

Bos roept op tot aanpak bonussen

Minister Bos (Financiën) roept samen met een aantal collega-ministers in Europa op om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.

Redactie economie
4 September 2009 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:35
Minister Bos (Financiën) roept samen met een aantal collega-ministers in Europa op om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.
Minister Bos (Financiën) roept samen met een aantal collega-ministers in Europa op om internationaal verdere, strengere maatregelen te nemen om de bonussen in de financiële sector aan te pakken.

Tijdens de voorbereidende bijeenkomst van de twintig belangrijkste economieën, de G20-top vandaag en morgen in Londen, pleiten ze in ieder geval al voor een verbod op gegarandeerde bonussen voor meer dan een jaar en voor het uitsmeren van de bonus over diverse jaren. Bovendien moeten bonussen in verhouding staan tot de prestaties van de bankiers.Bos deed zijn pleidooi vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant, dat mede is ondertekend door zijn collega-ministers van Financiën uit Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië, Duitsland en Luxemburg. „Na het doortastend optreden van regeringen en centrale banken dat doorslaggevend was om banken weer winstgevend te maken, verwachten we minstens even kordate maatregelen van de financiële sector om deze winsten aan te wenden ten behoeve van de reële economie”, aldus de ministers.

Ze roepen ook de wereldleiders op hun voorbeeld te volgen tijdens de officiële G20-top later deze maand in Pittsburgh.

Bos waarschuwde bankiers gisteren dat de publieke steun voor hen nog steeds heel breekbaar is. Hij deed dit tijdens de opening van het academisch jaar op de Duisenberg School of Finance in Amsterdam.

Volgens hem is de bonuscultuur in de financiële sector ondanks de internationale financiële crisis van het afgelopen jaar weer helemaal terug. Bankiers lopen volgens Bos het risico niet alleen publieke steun te verliezen, maar ook politieke steun.

De minister ziet dat met de stijging van de grondstofprijzen de hebzucht en de bonuscultuur op Wall Street alweer terug zijn. „Hetzelfde in Londen en Parijs, de bonussen zijn terug, ze zijn nauwelijks weg geweest. Onder druk van de industrie zijn voorstellen om bonussen te beperken al verwaterd. De hebzucht is nog niet overwonnen”, aldus Bos in het hoofdkantoor van ABN AMRO, waar de opening van het academisch jaar plaatsvond.

In een gezamenlijke brief pleitten de leiders van Frankrijk, Duitsland en Engeland, president Sarkozy, bondskanselier Merkel en premier Brown, gisteren ook voor „bindende regels” en „sancties” om de bonussen van bankiers te beteugelen. Ze willen dat het G20-overleg deze dagen en eind september hierover overeenstemming bereikt.

„De G20 moet principes omzetten naar bindende regels voor financiële instellingen die risicovolle zaken doen. Ook moet verzekerd worden dat op nationaal niveau sancties volgen voor banken die zich niet aan de regels houden”, aldus de brief die gisteren werd bekendgemaakt.

Sarkozy, Merkel en Brown gaan ervan uit dat mensen hun regeringsleiders zullen beoordelen op de „toewijding aan het opbouwen van een stabieler financieel systeem.”

De Belgische regering heeft plannen om de banken een heffing op te leggen. Zo’n heffing zou een tegenprestatie moeten zijn voor de bereidheid van de overheid om banken te redden als ze failliet dreigen te gaan. Het idee komt van de vicepremier van Financiën Reynders en de socialistische vicepremier Onkelinx. „Zij die de crisis hebben veroorzaakt, moeten betalen”, aldus Onkelinx gisteren. De heffing moet het Belgische begrotingstekort helpen wegwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer