Kelderbouwer klaagt niet
Ondanks de crisis gaat het met kelderbouwer MultiBouwSystemen goed. Oorzaak? Een creatief idee van de algemeen directeur.
Commercieel directeur Wim van Looijengoed legt uit hoe het zit. „We bouwen kelders zonder vooraf een gat te graven. Dat is een revolutionair systeem. We maken de kelderwanden aan elkaar vast en zetten die op het maaiveld. Vervolgens graven we de grond erbinnenin weg. Kleinere kelders zakken dan vanzelf. Met het afzinken van kelders zijn we uniek.”Voor grote kelders bedacht het Soester bedrijf een hydraulisch systeem dat de kelderwanden langzaam naar beneden duwt.
Gevolg van de innovatieve werkwijze is dat bouwen veel sneller kan en de kelder beter van kwaliteit is, zegt Van Looijengoed. „Het scheelt ook in de kosten. Bij grote klussen moesten we anders voor 200.000 of 300.000 euro stalen damwanden plaatsen. Dat is nu niet nodig.”
Het nieuwe systeem levert MultiBouwSystemen voordeel op. „Kelderbouw is in opkomst door hogere grondprijzen. Er zit een goede marge op onze producten. Omdat er niet veel werk is, leveren veel bouwbedrijven nu onder de kostprijs.”
Zonder zorgen is Van Looijengoed niet. „De komende maanden zijn een uitdaging. Architecten klagen al een jaar over weinig werk. Dat moet een keer te voelen zijn. Maar tot nu toe merken wij er niets van.”
Het Soester bedrijf heeft 25 werknemers in dienst. Bij zusterbedrijf Multibeton, dat onder meer kelderwanden produceert, werken nog eens bijna dertig mensen. „In het voorjaar hebben we de contracten van een paar medewerkers niet verlengd omdat we wilden anticiperen op moeilijke tijden.”