Coalitie kritisch over voorstel pensioenwet
Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn kritisch over het initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66 om gepensioneerden meer zeggenschap te geven over hun pensioen.
De coalitie wil wel bekijken of meer inspraak kan worden georganiseerd in pensioenbesturen, maar betwijfelt of het voorstel van de twee oppositiepartijen de juiste manier is.Dat maakten regeringspartijen gisteren duidelijk aan de vooravond van de behandeling van het wetsvoorstel van VVD en D66 in de Tweede Kamer vandaag. De twee liberale partijen willen gepensioneerden een plaats geven in het bestuur van bedrijfstakpensioenfondsen, zoals ABP (ambtenaren en onderwijs) en Zorg & Welzijn. Maar als geen enkele coalitiefractie het steunt, is er geen Kamermeerderheid voor.
CDA, PvdA en ChristenUnie wijzen vooral op het gevaar van het wettelijk regelen van een plek in pensioenbesturen voor één groep.
„Dan gaan anderen met een deelbelang dat ook eisen, zoals jongeren, vrouwen en mensen die maar heel kort bij een pensioenfonds hebben gezeten”, aldus PvdA-Kamerlid Linhard.
Haar CDA-collega Omtzigt vreest ook dat minderheidsgroepen in het pensioenbestuur een blokkade kunnen vormen voor pijnlijke maar noodzakelijke maatregelen. CDA-minister Donner (Sociale Zaken) waarschuwde eerder dit jaar al dat te veel inspraak van belangengroepen goede besluitvorming in de fondsbesturen in de weg kan zitten.
Vorig jaar hebben VVD’er Blok en zijn D66-collega Koser Kaya hun wetsvoorstel ingediend. Bij pensioenfondsen van een individueel bedrijf kunnen gepensioneerden wel al in het bestuur zitten of kiezen voor medezeggenschap via een deelnemersraad.
Iets soortgelijks moet volgens Blok en Koser Kaya dan ook mogelijk zijn bij sectorfondsen.
De ChristenUnie vindt dat VVD en D66 eerst moeten aantonen dat nu onvoldoende rekening wordt gehouden met gepensioneerden door werknemersvertegenwoordigers, vaak vakbondsbestuurders, die met werkgevers in het bestuur van bedrijfstakfondsen zitten.