Economie

MKB-Nederland trekt in bij VNO-NCW

MKB-Nederland gaat verhuizen. De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf trekt maandag in bij de grotere evenknie VNO-NCW. „Maar het blijven twee organisaties, met elk hun eigen leden”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. Een fusie is absoluut niet aan de orde.

ANP
28 August 2009 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 08:32

Partijen blijven zelfstandig, met elk hun eigen ledenDe verhuizing is de laatste stap in het samenwerkingsproces dat drie jaar geleden begon en dat beide partijen goed is bevallen. „De afgelopen drie jaar hebben we meer voor onze leden binnen kunnen halen”, zegt Visser. „Samen hebben wij ons sterk gemaakt voor een pakket crisismaatregelen en samen konden we een sterkere lobby voeren tegen de plannen van de regering om de btw te verhogen.”

Ook de achterban ervaart dat volgens hem zo, hoewel aanvankelijk niet alle MKB-leden samenwerking met het grotere VNO-NCW zagen zitten. Zij waren bang overvleugeld te worden. De belangen van grote en kleine bedrijven lopen niet altijd parallel. „We hebben ook regelmatig tegenover elkaar in plaats van naast elkaar gestaan.”

Ook de afgelopen drie jaar heeft het wel eens gebotst, maar het heeft vooral veel opgeleverd, meent Visser. Ook wanneer de belangen verschillen, staat dat samenwerking niet in de weg.

In de Malietoren in Den Haag krijgt MKB-Nederland een eigen verdieping. De organisatie houdt haar eigen beleids­medewerkers. Wel gaan de ondersteunende diensten van de twee organisaties in elkaar op. De ineenvlechting heeft nauwelijks banen gekost en er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen.

VNO-NCW en MKB-Nederland blijven twee afzonderlijke verenigingen, die allebei een eigen bestuur hebben en eigen beleidsplannen maken. Maar vanaf maandag gaat er wel een gemeenschappelijk beleids­bureau aan de slag, dat bestaat uit mensen van beide organisaties. Daar zit een groot deel van de winst. „Dat betekent geen dubbel werk meer. Samen kunnen we meer dan afzonderlijk”, stelt Visser.

Voordeel voor MKB-Nederland is ook dat alle branches onder één dak komen. Want ook VNO-NCW heeft kleine bedrijven onder zijn leden.

De Bovag is bijvoorbeeld aangesloten bij VNO en tot de Bovag horen ook veel kleine bedrijven. Wanneer alles in één pand is ondergebracht, loopt het contact gemakkelijker.

Donderdag was de laatste dag in het oude pand van MKB-Nederland in Delft. De verhuisdozen stonden klaar en aan het einde van de dag gingen de mede­werkers voor het pand op de foto. „Die kan dan mooi aan de muur in de Malietoren”, aldus de voorlichter van de organisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer