Van der Laan wil actie bij inburgering allochtonen
De inburgering van allochtonen loopt fors achter op schema. Minister Van der Laan (Integratie) maant gemeenten daarom tot actie. Zelf blaast hij de campagne ”Het begint met taal” nieuw leven in.
Tot en met vorige maand zijn er 20.000 inburgeringstrajecten geregistreerd, maakte Van der Laan dinsdag bekend. Als de aanmeldingen in hetzelfde tempo doorgaan, zullen er dit jaar niet meer dan 35.000 mensen aan een inburgeringstraject beginnen. „Dat steekt schril af bij de 50.000 die we voor dit jaar als doel hebben gesteld”, aldus een bezorgde minister.Van de 52 grotere gemeenten lopen er slechts 13 op schema. De inburgeringsdoelen zijn op zich wel haalbaar, concludeert Van der Laan daaruit, maar gemeenten moeten wel meer hun best gaan doen. Als drukmiddel wil hij gemeenten die hun doelen niet halen, verplichten het geld dat ze hebben gekregen voor inburgering laten terugbetalen. Dat geld gaat dan naar gemeenten die zich extra inspannen voor hun allochtone inwoners.
Van der Laan vindt dat het Rijk de nodige randvoorwaarden voor de inburgering heeft gerealiseerd, aldus zijn woordvoerster: „Het Rijk heeft deze kabinetsperiode 460 miljoen euro beschikbaar gesteld boven op de 260 miljoen die er per jaar al voor uitgetrokken is. Na aanloopproblemen is de inburgeringswet aangepast om de uitvoering makkelijker te maken, hebben gemeenten tijd gehad om de uitvoering ter hand te nemen en zijn de mogelijkheden voor registratie verbeterd.”
Van der Laan gaat nog volgende maand de 52 grotere gemeenten (die samen verantwoordelijk zijn voor driekwart van de doelgroep) en een vertegenwoordiging van de andere gemeenten in een overleg aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de inburgering.
Ook gaat hij de vorige jaar augustus gelanceerde mediacampagne ”Het begint met taal” nieuw leven inblazen. Die campagne richt zich op het leren van de Nederlandse taal. Gemeenten zoeken vrijwilligers aan die allochtonen willen helpen bij het leren en oefenen van de taal.
Gemeenten hebben vorig jaar beloofd dat ze in drie jaar tijd 10.000 van zulke ‘taalkoppels’ zouden vormen. Het kabinet trok er 11 miljoen euro voor uit.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde gisteren in een reactie dat de inburgeringsdoelen van Van der Laan „niet reëel” zijn. De VNG stelt dat gemeenten het aantal potentiële inburgeraars drastisch zien afnemen.
In principe is iedereen die in Nederland woont maar die geen Nederlands paspoort heeft, verplicht een inburgeringscursus te volgen. Uitgezonderd mensen met een EU-paspoort, jongeren onder de 16 jaar en ouderen boven de 65.