SNS-topman: Interbancaire verkeer groeit
UTRECHT (ANP) – Het geldverkeer tussen banken is mondjesmaat op gang gekomen. Daarmee neemt de noodzaak voor de staatsgaranties op bankleningen af. Dit zei directievoorzitter Henk Kroeze van SNS Bank, onderdeel van SNS Reaal, in een vraaggesprek met het ANP.
„Het interbancaire verkeer begint terug te komen. Wij worden mondjesmaat interbancair gefinancierd. We zijn aan het kijken naar alternatieven", zei Kroeze.
SNS kijkt op dit moment of het een obligatie kan uitgeven zonder staatssteun waarbij hypotheekleningen van de bank als zekerheid dienen.
De garantieregeling werd vorig najaar op het hoogtepunt van de financiële crisis ingesteld. De staat was bereid om tot 200 miljard euro aan leningen van de banken te garanderen. Het doel van de regeling was het op gang brengen van het interbancaire verkeer, het geldverkeer tussen de banken. Gevraagd of de regeling kan verdwijnen, zei Kroeze dat dit „op termijn, het komend jaar” zal kunnen.
SNS Bank staat er volgens Kroeze goed voor. „We hebben 3,5 tot 4 miljard euro aan liquiditeit en 10 miljard euro aan hypotheken die we bij de Europese Centrale Bank kunnen zetten. Ik kan dus 15 miljard euro financieren. Er is eerder een luxe van teveel liquiditeit dan de zorg van te weinig”.
Op dit moment woedt in de financiële wereld een hevige discussie over de vraag of de staatssteun door de overheid marktverstorend werkt. Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers zei eerder deze maand dat de staatssteun de spaarmarkt verstoort. Kas Bank–topman Albert Röell zei deze week zich zorgen te maken over de staatssteun. SNS Reaal ontving vorig najaar 750 miljoen euro van de staat.
Kroeze staat aan de andere kant van het debat. „Bankiers die klagen over spaarrentes, gebruiken argumenten die ze uitkomen. Er zijn collega’s die 100 procent gegarandeerd zijn. Ik zie niet dat ze over– of onderprijzen. Ik geloof niet dat ABN veel goedkoper financiert dan wij”.
Een onderzoek dat minister Wouter Bos van Financiën wil uitvoeren naar de spaarmarkt is bij Kroeze niet goed gevallen. „Bos kondigt een onderzoek aan, maar wat wil je dan? Dat wij de klant minder betalen, minder rente uitkeren?”
Het plan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de hypotheekverstrekking aan banden te leggen kan wel rekenen op de goedkeuring van de topman. De toezichthouder wil onder meer dat huizenkopers niet meer dan 100 procent van de aankoopsom kunnen lenen. „De AFM heeft wel een punt. Het is gezond dat iemand met een gezin een deel van het aankoopbedrag zelf betaalt”.
Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is wat betreft Kroeze ook bespreekbaar. „Als je het vandaag of morgen ineens doet, heb je een probleem, maar over een periode van tien tot twintig jaar zie ik dat niet zo. Hypotheken blijven een belangrijke motor in de economie en daarmee ook een belangrijke bron van inkomsten voor ons. Ik geloof heel erg in het fundament van de particuliere hypothekenmarkt in Nederland”.