Buitenland

Molukse leiders blij om koerswijziging RMS

Molukse leiders op Ambon reageren verheugd op het nieuws dat de RMS in Nederland een punt wil zetten achter de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek. „Ze willen eindelijk de Molukken echt gaan helpen.”

Van onze correspondent
19 August 2009 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:28

In een interview met het Nederlands Dagblad heeft de RMS-president in Nederland, John Wattilete, zaterdag verklaard dat zijn organisatie geen Molukse onafhankelijkheid meer ambieert, mits de Molukkers op Ambon vinden dat zij voldoende zelfbestuur hebben.De burgemeester van Ambon, Markus Papila, beter bekend als ”Oom Jopie”, vindt dat inderdaad. Hij is blij met het bericht uit Nederland. „De RMS-beweging in Nederland lijkt realistischer geworden. Ik zeg het al sinds 1998. Als je de Molukken echt wilt helpen, streef je niet naar de oprichting van een eigen staat. Is Oost-Timor nu beter ontwikkeld? Nee toch?”

De voormalige docent economie aan de Pattimura-universiteit wil in zijn tweede ambtstermijn vooral de economie van Ambon versterken. „Als je Ambon echt wilt helpen vanuit Nederland, kun je de samenwerking met Nederlandse en Europese organisaties verstevigen, om jonge Ambonezen studiebeurzen in het buitenland aan te bieden”, oppert hij.

Onder de stabiele regeerperiode van president Yudhoyono plukt ook Ambon de vruchten van nieuwe economische welvaart. Steeds meer Molukkers maken succesvol deel uit van de Indonesische economie. Een belangrijk symptoom van deze groei zijn de verkeersfiles in Ambon. „Het is al net zo erg in Jakarta”, zegt Febry Tetelepta, het Molukse raadslid van het Verbond van Indonesische Kerken (PGI). Het aantal extreem arme Ambonezen bevindt zich beneden de 10 procent.

Tetelepta gelooft dat de Ambonese jeugd een nieuw nationalistisch gevoel voor Indonesië heeft ontwikkeld. „Het belangrijkste is dat de Ambonezen voelen dat er werkelijk gerechtigheid heerst op de Molukken. Het gaat erom dat er geen discriminatie meer is en zowel op politiek als economisch gebied voor ieder in dit land dezelfde rechten gelden.”

De inwoners van Ambon zijn niet bang voor de RMS, aldus Tetelepta. De RMS is volgens hem geen organisatie meer die de wapens opneemt tegen Jakarta. „De RMS op Ambon is een culturele strijd gewikkeld. Het is een symbool voor gerechtigheid”, aldus Tetelepta. Maar hij wijst ook op de kwetsbaarheid van de rust. „Als het sociaaleconomisch weer slechter gaat op Ambon, kan het geweld zo weer terugkeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer